Skip to main content

Κακοκαιρία Daniel: Η αγροτική παραγωγικότητα στη Θεσσαλία θα επανέλθει… Με τι κόστος;

26 Οκτωβρίου 2023

Η κακοκαιρία Daniel πέρασε και σε λίγες μέρες θα αρχίσουμε να μετράμε τις πληγές που άφησε στη Θεσσαλία.

Οι ζημιές είναι τεράστιες και ανυπολόγιστης αξίας, κάποιοι δε υπολογίζουν πως μόνο για το γεωργικό τομέα θα χρειαστούν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ! Ωστόσο, πάντα θα υπάρχει ελπίδα. Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Τι ζημιές έχουμε;

Γεωργική Γη

Πολλές χιλιάδες στρέμματα πλημμύρησαν, έγιναν χείμαρροι, ενδεχομένων άλλαξαν και μορφολογία. Ενδεχομένως πολλά αγροτεμάχια υποβαθμίστηκαν ποιοτικά - παραγωγικά. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο να μένουν πλημμυρισμένα εδάφη για τόσες μέρες και ταυτόχρονα να δέχονται φερτά υλικά. Ωστόσο, με τις κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές και τη σωστή διαχείριση των εδαφών αυτών με λιπάσματα και άλλα εδαφοβελτιωτικά, με σωστές εναλλαγές καλλιεργειών, κλπ οι εκτάσεις αυτές σταδιακά θα επανέλθουν. Την επόμενη χρονιά, τα πλημμυρισμένα αγροτεμάχια σίγουρα δε θα είναι στο 100% της παραγωγικότητας τους σε σχέση με την πρότερη κατάσταση τους, ωστόσο δεν θα είναι ΜΗ παραγωγικά όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν. Μη ξεχνάτε ότι στη Θεσσαλία οι αγρότες είναι εξαιρετικά έμπειροι στη διαχείριση των εδαφών τους και πολλές φορές οι καλλιεργητικές εργασίες θα λέγαμε πως γίνονται «χειρουργικά».

 
 

Γεωργικό Κεφάλαιο

Η πλημμύρα κατέστρεψε πολλών ειδών κεφαλαιουχικά αγαθά των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Εκτός των καλλιεργειών που δεν είχαν συγκομισθεί ακόμα και οι οποίες πνίγηκαν από τα νερά, καταστράφηκαν και αποθήκες με συγκομισμένες παραγωγές εντός αυτών. Αποθήκες με γεωργικά φάρμακα και λιπάσματα τα οποία ενδεχομένως ήταν έτοιμα προς χρήση για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.


Τελευταία άρθρα