Skip to main content

Αγροτικές Ενισχύσεις: Προς το παρόν πληρωμή μόνο για τη «βασική ενίσχυση»;

22 Αυγούστου 2023

Με τους ρυθμούς που κινείται το ΟΣΔΕ φαίνεται πως γίνεται αγώνας δρόμου ώστε να πληρωθεί έγκαιρα η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης τον Οκτώβριο.

Τα κέντρα υποδοχής δηλώσεων ΟΣΔΕ συνέχισαν τη λειτουργία τους καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο η προσέλευση των γεωργών και κτηνοτρόφων ήταν μειωμένη λόγω των θερινών αγροτικών εργασιών. Τα προβλήματα στην εφαρμογή της σύνταξης των εν λόγω δηλώσεων παραμένουν, ωστόσο φαίνεται φανερά πλέον η πρόθεση από το ΥΠΑΑΤ να κινήσει πιο γρήγορα τις διαδικασίες ώστε να σωθεί ότι είναι δυνατόν και αν αυτό είναι εφικτό με τις παρούσες συνθήκες (22/8/2023 ).

Τέλη Οκτωβρίου δύναται να πληρωθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης. Κάτι τέτοιο φαντάζει εφικτό με τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο ακόμα χρειάζονται ενέργειες ώστε να γίνει πραγματικότητα μια τέτοια πληρωμή προς τα τέλη Οκτωβρίου. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι (Monitoring), διορθώσεις, νέοι έλεγχοι...

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων που όπως φαίνεται για τα περισσότερα από αυτά έχουν παρέλθει οι ημερομηνίες, σύμφωνα με τις οποίες οι γεωργοί θα έπρεπε να είχαν δράσει για να εισπράξουν κάποια χρήματα. Μόνη σανίδα σωτηρίας φαντάζουν τα βιολογικά, ωστόσο και εκεί η πίεση και όγκος των αιτήσεων ένταξης δημιουργεί καταρχήν ασφυξία και κατά δεύτερον θα «ρίξει» το πριμ των βιολογικών κατά πολύ σε σχέση με ότι έχει προϋπολογιστεί στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Δε θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι τα οικολογικά σχήματα μπορούν να ενισχύσουν τους αγρότες μας με 460 εκ € ετησίως. Η μη εφαρμογή αυτών ή η μη ορθή εφαρμογή αυτών από τους γεωργούς και κτηνοτρόφους δεν τους καθιστά δικαιούχους αυτών των ενισχύσεων.

Νεότερες πληροφορίες και εξελίξεις θα έχουμε μετά τις 11 Σεπτεμβρίου, οπότε είναι και η πρώτη παράταση για να κλείσει η πρώτη φάση των δηλώσεων ΟΣΔΕ και βάσει της οποίας θα πληρωθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης αν και εφόσον δεν δοθεί νέα παράταση.

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας


Τελευταία άρθρα