Skip to main content

Ημερομηνίες Πληρωμών Αγροτικών Επιδοτήσεων… μέχρι και το Δεκέμβριο

18 Οκτωβρίου 2023

Πολλές πληροφορίες διαρρέουν τις τελευταίες μέρες για τις πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων και στα «αγροτικά» καφενεία οι φήμες δίνουν και παίρνουν.

Φαίνεται πως η πολυσυζητημένη και πολυπόθητη προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης σε ποσοστό 70% αυτής, θα γίνει τέλη Οκτωβρίου. Οι ημερομηνίες που προκρίνονται για αυτές τις πληρωμές είναι 26 και 27 Οκτωβρίου, με μία - δύο μέρες καθυστέρησης λόγω τραπεζών (για όσους έχουν δηλώσει ότι θέλουν να πληρώνονται σε άλλη τράπεζα πλην της Πειραιώς).

Για την παραπάνω πληρωμή ουσιαστικά κλειδώνει το ΟΣΔΕ από σήμερα και μέχρι την 1η Νοεμβρίου οπότε και θα επανεκκινήσει η διαδικασία σύνταξης των δηλώσεων. Μπορεί να είμαστε στα τέλη του χρόνου, ωστόσο ακόμα συντάσσουμε τις δηλώσει ΟΣΔΕ του 2023. Το σύστημα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ έχει ακόμα πολλά σφάλματα, ενώ σε ότι αφορά αυτό, στα οικολογικά σχήματα είμαστε ακόμα αρκετά πίσω.

Τέλη Δεκεμβρίου θα πληρωθεί το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης και ίσως και η αναδιανεμητική ενίσχυση για όσους την δικαιούνται. Για όλες τι υπόλοιπες πληρωμές δεν έχουμε ακόμα πληροφορίες.

Η μεγάλη διαφορά στις πληρωμές θα φανεί ουσιαστικά το Δεκέμβριο. Προς το παρόν, στην προκαταβολή οι αγρότες θα πληρωθούν ποσό χρημάτων παρόμοιο με αυτό του 2022, μειωμένο ή αυξημένο ελαφρώς κατά το 1ο βήμα σύγκλισης προς το μέσο όρο. Το Δεκέμβριο όμως θα πληρωθούν μόνο το υπόλοιπο 30% της βασικής.

Με απλά λόγια το Δεκέμβριο οι παραγωγοί θα δουν τα ποσά που θα λάβουν μειωμένα έως και 60% σε σχέση με τον Δεκέμβριου του 2022 ή και παλιότερα! Από αυτή τη μείωση θα εξαιρεθούν όσοι λάβουν αναδιανεμητική ενίσχυση (αν τη λάβουν το Δεκέμβριο) και όσοι και αν πληρωθούν τα οικολογικά σχήματα.

Πάντως, δεν αποκλείεται να δούμε τα οικολογικά σχήματα να πληρώνονται αρχές του καλοκαιριού 2024, μιας και δεν υπάρχει η δέσμευση εξόφλησης αυτών μέχρι και τον Δεκέμβριο του εκάστοτε έτους.

Εμβόλιμα, το μήνα Νοέμβριο και προς τα τέλη αυτού θα γίνει η πληρωμή προκαταβολής του 70% του ποσού (εκτός και αν κάτι αλλάξει) για όσους έχουν ενταχθεί στα βιολογικά προγράμματα (αφορά αυτούς που έχουν ενταχθεί στα μέτρα παρελθόντων ετών και όχι στα οικολογικά σχήματα). Το ίδιο θα συμβεί και για όσους είναι στο πρόγραμμα μείωσης νιτρικών.

Πρόσφατα έγιναν πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπολοίπων 2022, οι πληρωμές αυτές ΔΕΝ αφορούσαν το ΟΣΔΕ 2023.

*όσοι θέλετε να λαμβάνετε στο κινητό σας άμεσα νέα και ειδήσεις από εμάς μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή μας AgroWise.

Περισσότερε πληροφορίες για το AgroWise μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.peroulakis.eu/blog/agro/385-agrowise-mia-efarmogi-gia-to-kinito-tous-agroti-ti-kanei-kai-giati-ti-dimiourgisame1 

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας


Τελευταία άρθρα