Skip to main content

Γεωργικά Προϊόντα: «Αγκαλιάστε» την αστάθεια και επωφεληθείτε από αυτήν...

18 Αυγούστου 2023

Ένα παλιό ρητό λέει «να προσέχεις τι εύχεσαι». Ένα ράλι τιμών ήρθε ξαφνικά...

Μια συνεχής πτωτική τάση στις τιμές του καλαμποκιού, των φασολιών και των σιτηρών από το περασμένο φθινόπωρο οδήγησε σε γρήγορη αντιστροφή των τιμών και άνοδος αυτών, καθώς ο καιρός άρχισε να επηρεάζει την παραγωγή παγκοσμίως αλλά και την εσωτερική αγορά. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να το παρατηρήσουν οι καταναλωτές, οι κερδοσκόποι και οι... διαχειριστές κεφαλαίων. Οι τεχνικές αναλύσεις στα γραφήματα έδειξαν υψηλότερες τιμές. Οι αγορές παραγώγων ανταποκρίθηκαν θετικά. Το καλαμπόκι ανέκαμψε, η σόγια για τα σιτηρά δείχνουν να ανακάμπτου ενώ πολλοί παραγωγοί έχουν αρχίσει να καθυστερούν τις πωλήσεις τους και να αποθηκεύουν τα προϊόντας τους με την προσδοκία να ανέβουν ακόμα περισσότερο αυτές.

Οι φόβοι για αστάθεια των καιρικών συνθηκών παγκοσμίως παραμένουν υψηλοί. Αν αυτοί αρχίζουν να υποβαθμίζονται, τότε θα πέσει η ζήτηση των γεωργικών προϊόντων και φυσικά θα αυξηθεί απότομα η προσφορά τους. Αυτό θα σημάνει μια απότομη πτώση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων εκ νέου. Διανύουμε μια περίοδο, στην οποία μπορούμε να δούμε απότομες αυξήσεις αλλά και μειώσεις τιμών των γεωργικών προϊόντων ή αλλιώς μια περίοδο έντονης «νευρικότητας» για τις τιμές αυτών.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως πρέπει να προετοιμαστούμε για εποχές έντονων διακυμάνσεων στις τιμές των τροφίμων.

Τι θα συμβούλευε κανείς στους γεωργούς και κτηνοτρόφους;

Προετοιμαστείτε για έντονη αστάθεια. Πραγματοποιήστε πωλήσεις σε τιμές που έχουν νόημα για τη λειτουργία της εκμετάλλευσης σας. Εξετάστε μια στρατηγική για την προστασία των απούλητων ποσοτήτων προϊόντων σας (π.χ. τι θα κάνετε με αυτά, πως και που θα τα αποθηκεύσετε, για πόσο καιρό;). Πωλήσεις με σύνεση, σταδιακές πωλήσεις ώστε να μοιραστούν ποσότητες σε εύρη τιμών για την βέλτιστη οικονομική προστασία σας.

Τα τελευταία χρόνια διδαχθήκαμε πως οι τιμές μπορούν να έχουν σημαντικές διακυμάνσεις σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα. Η φετινή χρονιά δεν είναι διαφορετική. Ενδεχομένως είδαμε χαμηλά, θα δούμε υψηλά… και μπορεί να ξαναδούμε και χαμηλά…

«Αγκαλιάστε» την αστάθεια και επωφεληθείτε από αυτήν...

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας


Τελευταία άρθρα