Skip to main content

Πόλεις που η «αγορά» τους στηρίζεται στο αγροτικό εισόδημα θα πληγούν...

18 Αυγούστου 2023

Οι παραγωγές φέτος σε πολλά αγροτικά προϊόντα «χτυπήθηκαν» από την κακοκαιρία. Σιτηρά, φρούτα και λαχανικά, ζωοτροφές, κλπ προϊόντα υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τις επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις.

Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως οι αγρότες θα δουν το εισόδημα τους να μειώνεται σημαντικά από τη μείωση των πωλήσεων τους και σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής των γεωργικών προϊόντων, ο ισολογισμός τους στο τέλος θα είναι μάλλον αρνητικός. Θα πει κανείς, μπορεί να είναι μειωμένες οι παραγωγές, ωστόσο είναι αυξημένες οι τιμές... δυστυχώς κάνουν λάθος... Το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων αυτών, συνήθως τις καρπώνονται οι μεσάζοντες και όχι οι αγρότες μας.

Επίσης, οι πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων έρχονται με πολλές αναταράξεις και σημαντικές μειώσεις. Τις αναταράξεις αυτές δημιουργεί η εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία είναι σε ισχύ από 1/1/2023 και θα συνεχίσει μέχρι και το 2027 τουλάχιστον. Για το 2023 στο καλύτερο σενάριο, θα πληρωθούν τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ λιγότερα χρήματα αγροτικών ενισχύσεων, σε σχέση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα έτη. Οι σχετικές απώλειες στη χώρα μας μπορεί να αγγίξουν έως και το μισό δισεκατομμύριο περίπου αν έχουμε κακοδιαχείριση της ΚΑΠ. Στη Γερμανία γράφεται πως οι απώλειες αυτές άγγιξαν το 1 δισ. αγροτικών ενισχύσεων για την χρονιά 2023, ενώ μειωμένη απορρόφηση κονδυλίων φαίνεται πως έχει και η γειτονική Ιταλία.

Μπορεί κάποιοι εκτός αγροτικού τομέα να κοιτούν με απάθεια όλα όσα εξελίσσονται στον αγροτικό χώρο, ωστόσο όταν το αγροτικό εισόδημα θα μειωθεί σημαντικά αυτό θα επηρεάσει και τους λοιπούς επαγγελματίες στις πόλεις όπου οι αγρότες δραστηριοποιούνται και καταναλώνουν.

Αν εξαιρέσει κανείς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι λοιπές πόλεις ανά την Ελλάδα (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Νάουσα, Βέροια, Ορεστιάδα, Ρέθυμνο, Χανιά, Κόρινθος, κλπ) έχουν σημαντικό ποσοστό αγροτών οι οποίοι ζουν και καταναλώνουν εκεί. Το αγροτικό εισόδημα πλήττεται ήδη από τις καταστροφές και τις μειωμένες πωλήσεις, ενώ τις μειώσεις ενισχύσεων, οι αγρότες, θα τις δουν στο λογαριασμό τους για πρώτη φορά προς τα τέλη του 2023, οπότε και πληρώνονται συνήθως αυτές. Εστίαση, εμπόριο, λοιπές υπηρεσίες σχετικές και άσχετες με τον αγροτικό τομέα θα αρχίσουν σιγά σιγά να βλέπουν μειώσεις στους τζίρους τους.

Αλήθεια οι πληγές που θα ανοίξουν στην επαρχία λέτε να αφήσουν ανεπηρέαστες της μεγαλουπόλεις; Αθήνα, Θεσσαλονίκη;

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας


Τελευταία άρθρα