Skip to main content

Πολλές από τις υποχρεώσεις της ΚΑΠ αναστατώνουν τους αγρότες...

18 Αυγούστου 2023

Οι αγρότες μας είναι υποχρεωμένοι από 1/1/2023 να καλλιεργούν πιο «φιλοπεριβαλλοντικά» για να λαμβάνουν τις ενισχύσεις που λάμβαναν μέχρι και το 2022.

Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που είναι ιδιαίτερα αναστατωμένοι και αντίθετοι στις αλλαγές αυτές, ενώ μερικοί αναφέρουν ότι πολλές από αυτές τις οδηγίες, απλώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Ας δούμε μερικές τέτοιες υποχρεώσεις:

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ 1

Οι γεωργοί, ανάλογα με την κατάσταση των αγροτεμαχίων, υποχρεούνται να εφαρμόζουν κατά περίπτωση τα ακόλουθα:

α. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 6% και έως 12% να οργώνουν τα αγροτεμάχια κατά τις ισοϋψείς ή διαγώνια.
β. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση πάνω από 12% να αφήνουν κάθετα στην κλίση ακαλλιέργητες ζώνες ανάσχεσης πλάτους 5 μέτρων σε απόσταση 40 μέτρων μεταξύ τους. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι δυνατόν να εφαρμόζονται συλλογικά, φτάνει τα αγροτεμάχια να εφάπτονται. Μπορούν δε να καλύπτονται εν όλω εν μέρει από ήδη υπάρχουσες αναβαθμίδες, αναχώματα και νησίδες φυσικής βλάστησης/άγριας ζωής.
γ. Σε αγροτεμάχια αρόσιμων καλλιεργειών με κλίση μεγαλύτερη του 15% απαγορεύεται η άροση από τη 01/11 εκάστου έτους έως και τις 15/03 του επόμενου έτους.
δ. Η άρδευση δεν επιτρέπεται να γίνεται με τη μέθοδο της κατάκλισης.
ε. Να μην καταστρέφουν τις ξερολιθιές, τα αναχώματα και τα φυσικά πρανή στα όρια των αγροτεμαχίων.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ 2

Απαραίτητο το απολυτήριο λυκείου* για να μπορούν οι γεωργοί κάτω των 40 να εισπράττουν 7ευρώ/στρ περίπου (έως 250 στρ), αρκεί να μην έχει συμπληρωθεί η 5ετία από την πρώτη δήλωση τους.

Κατ’ ελάχιστο, είτε επίπεδο γνώσεων 4 (Επαγγελματική Σχολή ή Λύκειο), είτε εκπαίδευση γεωτεχνικής κατεύθυνσης (κατ’ ελάχιστο 150 ωρών) που δεν αποτελεί μέρος πιστοποιητικού ή διπλώματος (μη τυπικής εκπαίδευσης - βεβαίωση από την αρμόδια αρχή) και επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 (απολυτήριο/γυμνασίου).


Τελευταία άρθρα