Skip to main content

Τι γίνεται με την τιμή του σιταριού διεθνώς;

14 Ιουνίου 2023

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στις ΗΠΑ κυμαίνονταν στα 6,3 δολάρια ανά μπουσέλ, παραμένοντας πάνω από το χαμηλό δύο ετών των 5,9 δολαρίων που έφθασε στις 30 Μαΐου, όταν και υπήρχε έντονη φημολογία για εκτίναξη της προσφοράς.

Οι έμποροι συνεχίζουν να αξιολογούν τις επιπτώσεις που θα έχει η έκρηξη στο υδροηλεκτρικό φράγμα Kakhovska στην παροχή νερού που είναι απαραίτητη για τη γεωργία στο νότιο τμήμα της χώρας. Εκτός από την άμεση καταστροφή της γεωργίας, οι εξελίξεις εντείνουν τις γεωπολιτικές ανησυχίες και δυσχεραίνουν την πιθανότητα η Ρωσία να επεκτείνει τη παρούσα συμφωνία που εγγυάται τις θαλάσσιες εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Ωστόσο, η ισχυρή παραγωγή σε διάφορες σιτοπαραγωγές περιοχές, περιόρισε προς το παρόν την άνοδο των τιμών. Μια μεγάλη συγκομιδή στη Ρωσία αύξησε τις προβλέψεις για τις ξένες πωλήσεις σε σχεδόν 50 εκατομμύρια τόνους παρά την πρόσφατη αύξηση των εξαγωγικών δασμών από τη Μόσχα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση WASDE, ισχυρή προσφορά αναμένεται επίσης από την ΕΕ και την Ινδία.

Διακύμανση τιμών 2020 - 6ος 2023

Διακύμανση τιμών τελευταίου μήνα

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σιταριού είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού και ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ουκρανία, η Αυστραλία και η Αργεντινή. Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσώπευαν σχεδόν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο εκθετικός κινητός μέσος όρος 50 ημερών (πορτοκαλί γραμμή) για τις τιμές των σιτηρών δείχνει να αλλάζει λίγο... όχι σημαντικά. Προς το παρόν, φαίνεται πως υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης τιμών σε αυτό το επίπεδο, χωρίς να αποκλείεται η αύξηση τιμών αυτών έστω και μεσομακροπρόθεσμα.

Πάντως, οι τιμές των σιτηρών εκτός από τις παγκόσμιες εξελίξεις επηρεάζονται από τις εθνικές εξελίξεις, πολλές φορές από τοπικά γεγονότα (βραχυπρόθεσμα) και έμμεσα από τη ρευστότητα που υπάρχει ή όχι στις «τσέπες» των αγροτών, γιατί αν αυτή απουσιάζει, η ανάγκη πώλησης των σιτηρών, άρα και η αυξημένη προσφορά αυτών, θα ρίξει τις τιμές. Θα μου πει κανείς... σύνθετη σκέψη, ωστόσο στη χώρα μας έχουν κάπως παγώσει οι διαδικασίες που ρυθμίζουν τις πληρωμές των αγροτών, οι οποίες και παρέχουν την αναγκαία ρευστότητα σε αυτούς και κανείς πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα για όλο αυτό το γαϊτανάκι που εξελίσσεται...

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας - MBA,
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας


Τελευταία άρθρα