Skip to main content

Εύκολη η επαγγελματική διαδρομή προς τη γεωργία και την κτηνοτροφία;

11 Μαϊος 2023

Πρόσφατα, συζήτησα με έναν φίλο που αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά του και να γίνει γεωργός. Μοιράστηκε μαζί μου την ιστορία του και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής.

Μου είπε πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γεωργία το 2009, επηρεασμένος από τις ιστορίες επιτυχίας που άκουγε στα μέσα ενημέρωσης. Τότε, πίστευε πως η γεωργία θα του προσέφερε μια ευκαιρία να ξεφύγει από την ανεργία και να ζήσει κοντά στη φύση.

Ωστόσο, το ρομαντισμό διαδέχτηκε η σκληρή πραγματικότητα. Η γεωργία και ιδιαίτερα η κτηνοτροφία, απαιτούν σκληρή δουλειά και αφοσίωση. Ο ίδιος μου ανέφερε πως αντιμετώπισε προβλήματα όπως:

  • τα υψηλά ενοίκια γης,
  • οι ασφαλιστικές εισφορές,
  • το κόστος αγοράς γεωργικών μηχανημάτων,
  • η εύρεση εργατικού δυναμικού,
  • η έλλειψη γνώσεων τεχνικών καλλιεργειών - ένα κενό που πήρε χρόνο για να καλυφθεί,
  • Υψηλές κεφαλαιουχικές ανάγκες για να καλυφθούν τα κόστη ειροών
  • Κ.λπ.

Η εμπειρία που έζησε ο φίλος, τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι η γεωργία είναι μια επιχείρηση που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Είναι μια δουλειά χωρίς ωράριο, με ζωντανούς οργανισμούς και πολλούς αβέβαιους παράγοντες (σημαντικότερος όλων η εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες) που μπορεί να αλλάξουν τα πάντα. Η γεωργία είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί απόλυτη αφοσίωση και συνεχή εγρήγορση.

Σήμερα, μου λέει πως αν κάποιος τον ρωτούσε για την προοπτική του να ασχοληθεί με τη γεωργία, θα τον απέτρεπε. Δεν είναι κάτι που μπορεί να αντέξει κανείς εύκολα, ειδικά αν δεν έχει τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές και υποστήριξη από το κοντινό περιβάλλον του.

Η ιστορία του φίλου είναι μια προειδοποίηση για όσους θεωρούν τη γεωργία ένα εύκολο καταφύγιο από την ανεργία. Η γεωργία δεν είναι απλώς μια επιχείρηση, αλλά ένας τρόπος ζωής που απαιτεί απόλυτη αφοσίωση, αγάπη για τη φύση και τη δουλειά, και τη δύναμη να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες που συναντάς καθημερινά σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον εργασίας, όπως είναι οι αγροί και ιδιαίτερα οι σταβλικές μονάδες.

Ωστόσο παρόλες τις δυσκολίες αυτοί οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα συνεχίζουν να αγωνίζονται για να παράγουν τροφή για εμάς. Η θυσία και η αφοσίωσή τους είναι αξιοθαύμαστη και αξίζει τον σεβασμό μας.

 Η γεωργία και πολύ περισσότερο η κτηνοτροφία, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι για να ασχοληθεί κάποιος εκ του μηδενός.

 

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας


Τελευταία άρθρα