Skip to main content

Πρόγραμμα Νέων Αγροτών: Διευκρινήσεις σχετικά με τη δυνατότητα σπουδών

13 Σεπτεμβρίου 2022

Σύμφωνα με έγγραφο που εκδόθηκε από το ΥΠΑΑΤ, σήμερα 13/09/2022 σχετικό με τη δυνατότητα σπουδών, όσων εγγράφηκαν στο πρόγραμμα νέων αγροτών, αναφέρονται τα παρακάτω:

"Θέμα: «Έλεγχος δικαιούχων της 3ης Πρόσκλησης Νέων Γεωργών ως προς την ιδιότητα του φοιτητή /  καταρτιζόμενου»

 Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Υ.Α. 3764/29-9-2021, εκτός των άλλων, προβλέπεται ότι οι υποψήφιοι που κατά την υποβολή της αίτησης είναι σπουδάστριες - σπουδαστές ή φοιτήτριες - φοιτητές είναι μη επιλέξιμοι.

Σύμφωνα με την παρ. 1.2 του άρθρου 22 της ΥΑ ο δικαιούχος ελέγχεται σε όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου ως προς την φοιτητική – σπουδαστική ιδιότητά του.

Το ΥΠΑΑΤ έχει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων φοιτητών / φοιτητριών στα ΑΕΙ της Χώρας καθώς και σπουδαστών / σπουδαστριών στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ της Χώρας και ο σχετικός έλεγχος θα γίνεται κάθε έτος.

Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις δικαιούχων που επικαλέστηκαν άγνοια της συγκεκριμένης προϋπόθεσης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα κατά την εφαρμογή του μέτρου.

Συνεπώς παρακαλούμε να ενημερωθούν οι δικαιούχοι να μην αποκτήσουν την ιδιότητα του φοιτητή / σπουδαστή εγγραφόμενοι σε ΑΕΙ ή δημοσία / ιδιωτικά ΙΕΚ, καθ’ όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού τους σχεδίου, καθώς η ενέργεια αυτή διασταυρώνεται και θα οδηγεί στην απένταξη του δικαιούχου και στην αναζήτηση της πρώτης δόσης ως αχρεωστήτως καταβληθείσας. Δικαιούχοι οι οποίοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε δημόσια / ιδιωτικά ΙΕΚ του ευρύτερου τόπου κατοικίας τους με κατεύθυνση σπουδών τη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή πρέπει πριν την εγγραφή τους να γνωστοποιούν την πρόθεση τους στη ΔΑΟ της Περιφέρειας. "

Ήταν ένα θέμα που είχαμε αναδείξει προ ολίγου καιρού και είχαμε αποστείλει σχετικό ερώτημα προς το ΥΠΑΑΤ. Στην περίπτωση αυτή φαίνεται πως τα αντανακλαστικά των ανθρώπων εκεί λειτούργησαν άμεσα και προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουμε θετικές εξελίξεις. 

Το σχετικό άρθρο με το οποίο αναδείχτηκε το θέμα: https://www.peroulakis.eu/blog/agro/322-gnorizete-oti-apagorevetai-na-spoudasete-an-eiste-neoi-agrotes 

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας

 


Τελευταία άρθρα