Skip to main content

Δύο λόγια για την εφαρμογή ΟΣΔΕ - πολύ σημαντικό το ΟΣΔΕ 2022!

22 Μαϊος 2022

Η κυβέρνηση καλώς ή κακώς αποφάσισε να κάνει την ψηφιακή μετάβαση. Αποφάσισε να φέρει τις δηλώσεις καλλιέργειας από ένα ιδιωτικό «νέφος», σε ένα κυβερνητικό «νέφος», όπως είναι αυτό του gov.gr.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΑΤ λίγο μετά τα μέσα Απριλίου, οπότε και μπήκε σε εφαρμογή η νέα πλατφόρμα. Πραγματικά ήταν κάτι εντελώς καινούργιο, μια εφαρμογή πιο απλή σε περιβάλλον και εργαλεία που όμως όπως αποδείχτηκε από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, δεν ήταν τεσταρισμένη επαρκώς. Τότε ήρθαν και οι αντιδράσεις για «πισωγυρίσματα» – προτάσεις για διορθώσεις (μεταξύ αυτών των γραφείων που έφεραν προτάσεις για διορθώσεις ήταν και το γραφείο μας) και σήμερα βλέπουμε μια πολύ πιο λειτουργική εφαρμογή, η οποία όμως κατά κοινή ομολογία δεν λειτουργεί ακόμα στο 100%, εμφανίζει πολλές μικρές και ίσως κάποιες μεγαλύτερες δυσλειτουργίες, τις οποίες γνωρίζει το ΥΠΑΑΤ και μέρα με τη μέρα γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν αυτές. Ακόμα και σήμερα 22/05/2022 που γράφεται αυτό το άρθρο, γίνονται διορθώσεις, ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες.

Ως προς την ταχύτητα επεξεργασίας: η εφαρμογή στο gov.gr φαίνεται πως δουλεύει σε δύο ταχύτητες, μία το πρωί η οποία είναι αργή (τελευταία βελτιώθηκε) και καθιστά δύσκολη τη διεκπεραίωση σύνθετων δηλώσεων ΟΣΔΕ και μία το απόγευμα που η εφαρμογή στο gov.gr δουλεύει και επεξεργάζεται δεδομένα σε πολύ υψηλότερες ταχύτητες. Φυσικά με αυτούς τους ρυθμούς είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί το έργο των δηλώσεων μέχρι και τις 30/6/2022, οπότε είναι και η καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Ένα σημαντικό προτέρημα της νέα εφαρμογής υποβολής δηλώσεων, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι το περιβάλλον εργασίας. Το περιβάλλον εργασίας, δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να επεξεργαστεί ταχύτερα τη δήλωση ΟΣΔΕ, αφού τα περισσότερα δεδομένα βρίσκονται σε μια οθόνη (οι συχνές εναλλαγές, παραθύρων κούραζαν). Βέβαια, σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων, η νέα εφαρμογή υστερεί σε εργαλεία σε σχέση με την παλιά, ιδιαίτερα στου χάρτες, από την άλλη νιώθω πως είμαστε στην αρχή και μέρα με τη μέρα χτίζεται το νέο ΟΣΔΕ. Επίσης, και στη νέα εφαρμογή, όπως και την προηγούμενη, ο κάθε παραγωγός μπορεί να υποβάλλει μόνος του τη δήλωση ΟΣΔΕ του, αρκεί να ξέρει τη σχετική νομοθεσία που αφορά την εκμετάλλευση του (πρασίνισμα, συνδεδεμένες, δεσμεύσεις από προγράμματα του ΠΑΑ, κλπ), ώστε να μη δει στο τέλος στο λογαριασμό του λιγότερα χρήματα σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε κανονικά να πάρει.

Δε θα αναφερθώ σε συντεχνίες, εταιρείες που γράφτηκε πως θέλουν να κερδοσκοπήσουν, να παίξουν το κεφάλι του αγρότη, κ.λπ. αλλά θα μείνω στην ουσία. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια νέα εφαρμογή συλλογής δηλώσεων ΕΑΕ. Καλώς ή κακώς με αυτή θα πορευτούμε από εδώ και στο εξής. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά μελανά σημεία που πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορεί να διεκπεραιωθεί και να κλείσει σωστά μια δήλωση ΟΣΔΕ (ιδιαίτερα αυτές που είναι μεγάλες και σύνθετες). Οι περισσότεροι χρήστες των ΚΥΔ, δε νιώθουν ακόμα ιδιαίτερη ασφάλεια αλλά δεν είναι και εξοικειωμένοι επαρκώς με τη νέα εφαρμογή. Αυτό μάλλον φέρνει καθυστερήσεις, άγχος και ίσως και λάθη που γίνονται πάνω στην βιασύνη.

Οι παραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη δήλωση ΟΣΔΕ και να δουν με λεπτομέρεια όλα τα στοιχεία της δήλωσης τους, γιατί μπορεί στη διαδικασία μετάβασης κάποια δεδομένα να μην «ήρθαν» σωστά, και τελικά αυτοί είναι υπεύθυνοι για τα όσα δηλώνονται σε αυτή και η όποια απώλεια χρημάτων βαραίνει τους ίδιους. Επίσης, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η δήλωση ΟΣΔΕ του 2022 είναι πολύ σημαντική για την επόμενη 5ετία γιατί από το 2023 εκκινεί η επόμενη ΚΑΠ και η αξία των δικαιωμάτων κάθε παραγωγού θα προσδιοριστεί με βάση την αξία αυτών του 2022…

Και κάτι τελευταίο… το παράπονο και η απορία όλων όσων δουλεύουμε ΚΑΙ με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι γιατί έπρεπε να φτάσουμε τόσο κοντά στον Μάιο για να γίνει αυτή η μετάβαση. Είναι σίγουρο πως αν όλο αυτό ξεκινούσε το Φεβρουάριο, θα ήμασταν τώρα έτοιμοι στο 95% τουλάχιστον και θα τελειώναμε το όλο έργο το συντομότερο δυνατό, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια πληρωμών για όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Είμαι σίγουρος πως πολλοί συνάδελφοι, μεταξύ αυτών και εμείς, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να προσφέρουμε όπου και όσο μπορούμε προς τη βελτίωση της εφαρμογής του ΟΣΔΕ στο gov.gr, ώστε να πληρωθούν όταν και όπως πρέπει οι πελάτες μας.

Υ.Γ. Συζητήσεις και αναλύσεις για όλα τα προγράμματα γίνονται στην κλειστή ομάδας της εταιρείας μας. Η ένταξη στην ομάδα για τους πελάτες της εταιρείας μας είναι δωρεάν. Όσοι ωστόσο θέλετε ενταχθείτε στο group και να μας παρακολουθείτε, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία που περιγράφει το παρακάτω link: https://bit.ly/2XE3AaU

Περουλάκης Ιωάννης
Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA
Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας

 

 


Τελευταία άρθρα