Skip to main content

Πολλοί οι δυσαρεστημένοι στα επόμενα Σχέδια Βελτίωσης;

07 Σεπτεμβρίου 2021

Αν τα επόμενα Σχέδια Βελτίωσης προκηρυχθούν όπως περιγράφονται στα διάφορα μέσα, οι δυσαρεστημένοι θα είναι περισσότεροι από ποτέ.

Γιατί μπορεί να συμβεί αυτό;

Λίγα τα χρήματα, λίγοι οι εγκεκριμένοι... Ο προϋπολογισμός για την επόμενη προκήρυξη φαίνεται πως θα υπολείπεται κατά πολύ του προηγούμενου. Στην επόμενη προκήρυξη δε, έχουν «τάξει» σε πολλούς την αυξημένη πιθανότητα ένταξης τους, όπως για παράδειγμα στους επιλαχόντες της προηγούμενης προκήρυξης των σχεδίων βελτίωσης, αλλά και στους νέους αγρότες των τελευταίων δύο προκηρύξεων και ειδικά αυτής που θα τρέξει εντός των επόμενων μηνών. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως μάλλον είναι απίθανο να καλυφθεί η «ζήτηση» για όλες αυτές τις επενδύσεις.

Εκτός των άλλων θα είναι και πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι που δε θα ανήκουν σε καμιά από τις παραπάνω δύο κατηγορίες (νέοι αγρότες, επιλαχόντες) οι οποίοι μάλλον θα έχουν ελάχιστες ελπίδες έγκρισης, αφού σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα λεγόμενα θα υπολείπονται στη μοριοδότηση ή μπορεί και να μην είναι καν επιλέξιμοι για να καταθέσουν φάκελο υποψηφιότητας.

Και αν μπει «κόφτης» στο μέγιστο των δαπανών;

Αν υπάρχει «κόφτης» δαπανών, δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις επενδύσεις που θα ήθελαν οι περισσότεροι από τους επιλαχόντες της προηγούμενης προκήρυξης των σχεδίων βελτίωσης και θα πρέπει να περιορίσουν σημαντικά ως προς το κομμάτι των επενδύσεων, το επιχειρηματικό τους πλάνο, ενώ από την άλλη οι νέοι αγρότες θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι επενδύσεων για να εξοπλίσουν τις εκμεταλλεύσεις τους.

Άλλωστε, για όσους θυμούνται, στο παρελθόν είχαν ξαναπροκηρυχθεί «Μικρά Σχέδια Βελτίωσης» με χαμηλό όριο επενδύσεων, ωστόσο και αυτά δεν είχαν τύχει ευρείας αποδοχής.

Δυστυχώς τέτοιες προκηρύξεις, έχουν σημαντικές απαιτήσεις σε κεφάλαια για να ικανοποιηθεί η πλειοψηφία των αγροτών. Μπορεί η έγκριση των επιλαχόντων να μην ήταν εφικτή κατά το ΥΠΑΑΤ, ωστόσο δύσκολα θα καλυφθεί μια νέα προκήρυξη σχεδίων βελτίωσης με τα ποσά που μέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί.

Ωστόσο, όταν όλα αυτά συμβούν, θα είμαστε μάλλον σε περίοδο εκλογών…

 

Καλό Φθινόπωρο σε όλους!

 

Περουλάκης Γιάννης

Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας, ΜΒΑ


Τελευταία άρθρα