Skip to main content

Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης, Βιολογική…

03 Αυγούστου 2021

Νέοι Αγρότες

 

Σεπτέμβριο, Οκτώβριο περιμένουμε την πολυαναμενόμενη προκήρυξη του προγράμματος νέων αγροτών. Οι συζητήσεις για το ενδιαφέρον, τη βάση και τα κριτήρια βαθμολογίας είναι έντονες μεταξύ των αγροτών. 

Στα γραφεία μας κάναμε πολλές συζητήσεις, αναλύσαμε την προκήρυξη που αναμένεται, μιλήσαμε για τις φήμες που κυκλοφορούν στα καφενεία και γενικότερα προσπαθήσαμε να λύσουμε κάθε απορία από όσες πληροφορίες έχουμε μέχρι και σήμερα που γράφεται και δημοσιεύεται αυτό το άρθρο. Ωστόσο τα κριτήρια βαθμολογίας και σημαντικές λεπτομέρειες της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραμένουν ακόμα σε διαβούλευση.

Το ραντεβού με τους Νέους Αγρότες δίνεται τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, ίσως και Νοέμβριο και το ενδιαφέρον φαίνεται πως θα είναι πολύ μεγάλο. (Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://www.peroulakis.eu/blog/agro/286-programma-neon-agroton-2021-rantevoy-to-septemvrio )

 

Σχέδια Βελτίωσης

Μετά το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, πρόθεση του ΥΠΑΑΤ είναι να φέρει νέα προκήρυξη σχεδίων βελτίωσης. Οι διαθέσιμοι πόροι για το σχετικό μέτρο θα είναι λιγότεροι σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από πηγές του ΥΠΑΑΤ κατά καιρούς, σε σχέση με την αντίστοιχη προκήρυξη του 2018. Αυτό αυτομάτως σημαίνει λιγότερους δικαιούχους. Εναλλακτική που έχει αναφερθεί είναι η προκήρυξη των “μικρών σχεδίων βελτίωσης” στα οποία θα υπάρχει “κόφτης” στο ανώτατο ποσό επιλέξιμων επενδύσεων ώστε να εγκριθούν όσες περισσότερες προτάσεις γίνεται. Το όριο αυτών των επενδύσεων φημολογείται ότι θα είναι στις 50.000€ αν και εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι φήμες. Ωστόσο αντίστοιχο πρόγραμμα έχει προκηρυχθεί και στο παρελθόν με όχι και τόσο μεγάλη συμμετοχή. Τα μικρά σχέδια βελτίωσης ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε θα καλύψουν τους επιλαχόντες της προκήρυξης του 2018.  

Ο χρόνος προκήρυξης; Θεωρητικά αν περιμένουμε να κλείσουν οι υποβολές προτάσεων του προγράμματος των νέων αγροτών, αυτός προσδιορίζεται προς τα τέλη του 2021 ή και αρχές τους 2022. Η πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να μοριοδοτηθούν επιπλέον σε αυτά τα σχέδια βελτίωσης όλοι όσοι θα υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας στο μέτρο Νέων Αγροτών (είτε εγκριθούν, είτε όχι).

Πάντως προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα γραπτό, ούτε καν προδημοσίευση του εν λόγω μέτρου, οπότε μιλάμε απλώς για … φήμες. 

 

Βιολογικά

Όπως θα επαναπροκηρυχθεί το μέτρο της βιολογικής γεωργίας - κτηνοτροφίας μάλλον θα αφορά κυρίως αυτούς που είναι παλαιοί ενταγμένοί στη βιολογική γεωργία ή και κτηνοτροφία. Για αυτούς που θα αποφασίσουν τώρα να ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία ή κτηνοτροφία μάλλον θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να ενταχθούν στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας που θα “έρθει” με την επόμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ουσιαστικά αυτή η προκήρυξη φαίνεται πως θα έρθει ως συνέχεια του προγράμματος του 2017, ώστε να συνεχίσουν οι ενταγμένοι στα μέτρα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας να καλλιεργούν και να εκτρέφουν βιολογικά. 

Πότε θα έρθει; Μάλλον προς τα τέλη του έτους ίσως και άνοιξη του 2022.

 

Καλή συνέχεια σε όσους έχουν θερινές γεωργικές εργασίες, για τους υπόλοιπους καλές διακοπές. 


Περουλάκης Γιάννης

Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας, ΜΒΑ


Τελευταία άρθρα