Skip to main content

Συζητήσεις για τον αγροτικό τομέα;

02 Ιουλίου 2020

Το τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο μπαίνει η "ΓΕΩΡΓΙΑ και η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ" στο κάδρο...

Δεκαπέντε χρόνια πλέον συνεργάτης γεωργών και κτηνοτρόφων ως σύμβουλος επιχειρήσεων γεωργίας και τροφίμων και πραγματικά νιώθω ότι τα βήματα που έχουν γίνει σε αυτή τη δεκαπενταετία είναι ελάχιστα. Διαβάζουμε και ακούμε για επιχειρηματικά οράματα και στόχους στο γεωργικό τομέα και σπάνια ακούμε τον τρόπο που θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Με απλά λόγια το ΠΟΥ θα έπρεπε να οδηγηθεί ο γεωργικός τομέας εύκολα διατυπώνεται, το ΠΩΣ είναι αυτό που δε μας λέει σχεδόν κανείς.

Κουβεντιάζουμε πολύ για την καινοτομία και στη γεωργία ... Όμως με το μικρό μέσο κλήρο των ελληνικών εκμεταλλεύσεων τι καινοτόμα σύστημα θέλουμε;
Αυτά που εστιάζουν στη μείωση κόστους παραγωγής; Αυτά που θα αυξήσουν την προστιθέμενη αξία του τελικού προϊόντος; Αυτά που θα κάνουν και τα δύο και ακόμα περισσότερα;

Θεωρώ πως όσο πιο πολλά μας προσφέρει ένα τέτοιο σύστημα σε τόσο μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις αναφέρεται τελικά αυτό. Σε αυτά τα συστήματα ο γεωπόνος είναι ο συνεργάτης που μπορεί να δώσει απαντήσεις και να κάνει προτάσεις ώστε να προσαρμοστούν αυτά στις εκάστοτε ανάγκες γεωργών και κτηνοτρόφων.

Συζητάμε για μεγάλες μονάδες μεταποίησης στη γεωργία, αλήθεια πόσες τέτοιες ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ μονάδες γνωρίζετε στη χώρα μας; Ελάχιστες…

Για να γίνουν «μεγάλες» γεωργικές μονάδες μεταποίησης θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσουν από μικρές… αυτή η δυνατότητα ίδρυσης τέτοιων μικρών μεταποιητικών μονάδων δίνεται από το θεσμικό πλαίσιο της οικοτεχνίας. Το εισόδημα από αυτά τα μεταποιημένα προϊόντα (χυμοί, μαρμελάδες, ζυμαρικά, αρωματικά, γλυκά, τυροκομικά, κλπ) λογίζεται ως γεωργικό με ότι αυτό συνεπάγεται για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. 

«Για να χτίσεις ουρανοξύστη … πάντα ξεκινάς από τον πρώτο όροφο.»

Γνώσεις και κατευθύνσεις χρειάζονται οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Κάποτε ήταν οι συνάδελφοι γεωπόνοι του δημοσίου, των τότε τμημάτων γεωργικών εφαρμογών που έδιναν σημαντικές κατευθύνσεις και βοήθησαν τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της εποχής εκείνης να καινοτομήσουν, τώρα δυστυχώς οι συνάδελφοι του δημοσίου είναι ελάχιστοι και τους έχει φορτωθεί όλη η γραφειοκρατία.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει γεωπόνους με εξαιρετικές γνώσεις, γεωπόνους φυτικής παραγωγής, γεωπόνους ζωικής παραγωγής, γεωπόνους τεχνολογίας τροφίμων, γεωπόνους ειδικούς σε θέματα Αγροτικής Οικονομίας, γεωπόνους με ειδίκευση στις έγγειες βελτιώσεις και πολλές άλλες ειδικότητες. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες που εστιάζουν και ασχολούνται πλέον με τα μεταποιημένα και μη αγροτικά προϊόντα σε θέματα ειδικότερα.

Όποιος και να είναι αυτός πάντως που τελικά θα δώσει συμβουλές και κατευθύνσεις στο γεωργικό τομέα θα πρέπει να έχει έρθει τελικά σε επαφή με την παραγωγική "βάση",  να γνωρίζει καλά τον γεωργό και τον κτηνοτρόφο γιατί ο αγροτικός τομέας έχει σημαντικές διαφορές από οποιαδήποτε άλλη μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Αγροτικής Οικονομίας, ΜΒΑ


Τελευταία άρθρα