Skip to main content

Ποια είναι τα επόμενα βήματα πριν την πληρωμή Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης;

23 Ιουνίου 2020

Ας δούμε ποια είναι τα επόμενα βήματα ώστε να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των νέων αγροτών και των σχεδίων βελτίωσης.


Νέοι Αγρότες

Στην αναμονή είναι οι περισσότεροι νέοι αγρότες του 2016 για την πληρωμή της β΄ δόσης. Αν και εκδόθηκε εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία απλουστεύεται η διαδικασία της αίτησης πληρωμής αφού αίρονται πολλές απαιτήσεις τροποποιήσεων, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα διαθέσιμο πληροφοριακό σύστημα ώστε οι μελετητές να καταθέσουν τα αιτήματα πληρωμής β΄ δόσης.

Για να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές αυτές, πρέπει πρώτα να γίνουν τα αιτήματα ηλεκτρονικά αιτήματα πληρωμής μέσω του σχετικού πληροφοριακού συστήματος, να κατατεθούν οι "φυσικοί" φάκελοι με τα αιτήματα πληρωμής και όλα τα δικαιολογητικά στις ΔΑΟΚ, αυτές με τη σειρά τους να ελέγξουν τα δικαιολογητικά και το αν και κατά πόσο οι δικαιούχοι πέτυχαν τους στόχους που είχαν θέσει στα επιχειρηματικά τους σχέδια κατά την ένταξη τους, να πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους όπου αυτό απαιτείται και τελικά να στείλουν τις σχετικές εντολές πληρωμής προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να πραγματοποιηθούν οι εν λόγω πληρωμές.

Σχέδια Βελτίωσης

Για να πραγματοποιηθούν αιτήσεις πληρωμές για τις μέχρι σήμερα υλοποιηθείσες δαπάνες που έχουν ενταχθεί στα σχέδια βελτίωσης, θα πρέπει να είναι έτοιμο και το σχετικό πληροφοριακό σύστημα (ΠΣΚΕ), κάτι που μέχρι σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο δε συμβαίνει.

Έτσι όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν υλοποιήσει μέρος των σχεδίων βελτίωσης ή ακόμα και το σύνολο αυτού, δεν μπορούν να αιτηθούν την επιδότηση που τους αναλογεί.

Συμπερασματικά

Η αλήθεια είναι πως και στις δύο περιπτώσεις δε γνωρίζουμε πόσο σύντομα θα ετοιμαστούν αυτά τα δύο συστήματα και εκτός των άλλων θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι πλησιάζουμε σε περίοδο καλοκαιρινών αδειών με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτητα ελέγχου και διεκπεραίωσης όλων αυτών των φακέλων που θα κατατεθούν. Φαίνεται πως είναι δύσκολο να δουν χρήματα στο λογαριασμό τους οι εν λόγω δικαιούχοι πριν το φθινόπωρο ή και το τέλος του έτους.

 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Αγροτικής Οικονομίας, ΜΒΑ

Λάρισα, 2410-551326


Τελευταία άρθρα