Skip to main content

Πότε περιμένουμε επόμενο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και Σχέδια Βελτίωσης;

15 Ιουνίου 2020

Δεν είναι λίγοι αυτοί που συνεχώς ρωτούν για το πότε θα βγει το επόμενο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ή τα πολυσυζητημένα σχέδια βελτίωσης. Ωστόσο παρά τις προσδοκίες των αγροτών και κτηνοτρόφων, πόσο πιθανό είναι να έχουμε σύντομα νέες προκηρύξεις τους;

Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Το τελευταίο πρόγραμμα νέων αγροτών προκηρύχθηκε το 2016 και το 2017 είχαμε τις πρώτες εντάξεις. Το πρόγραμμα τότε (όπως και κάθε πρόγραμμα νέων αγροτών) είχε πολύ μεγάλη ζήτηση και η κυβέρνηση δέχτηκε έντονες πιέσεις για έγκριση όλων των δικαιούχων, όπως και τελικά έγινε το 2018. Αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα να εγκριθούν όλοι οι τότε αιτηθέντες, όμως οι διαθέσιμοι πόροι από την υφιστάμενη ΚΑΠ για οποιαδήποτε νέα προκήρυξη προγράμματος νέων αγροτών απορροφήθηκαν πλήρως.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και τα τέλη του 2020, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν αναμένουμε νέο πρόγραμμα νέων αγροτών.
Ωστόσο, η υφιστάμενη ΚΑΠ θα πάρει παράταση και φαίνεται πως λόγω του Covid-19 θα υπάρξει μια νέα ενδιάμεση περίοδος, δύο τουλάχιστον ετών με νέα κονδύλια. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως προς τα τέλη του 2021 ή το 2022 υπάρχει πιθανότητα να δούμε μία νέα προκήρυξη προγραμμάτων νέων αγροτών, χωρίς ωστόσο να είναι τίποτα σίγουρο.

Σχέδια Βελτίωσης

Εδώ τα πράγματα είναι μάλλον ακόμα πιο δύσκολα σε σχέση με τα προγράμματα νέων αγροτών. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την προκήρυξη, τις εγκρίσεις, κανένα εγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υλοποιείται ουσιαστικά, αφού δεν υπάρχει η σχετική φόρμα για αιτήσεις πληρωμής.

Εκτός των άλλων, τα σχέδια βελτίωσης με την μέχρι σήμερα μορφή τους είναι αρκετά απαιτητικά σε δημόσιους (Ευρωπαϊκούς κυρίως) πόρους. Πόροι που είναι αδύνατο να βρεθούν πριν περάσουμε στην επόμενη ΚΑΠ μετά το 2022.
Πάντως σε κάθε αλλαγή Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), στη χώρα μας περνούν δύο με τρία έτη για να προετοιμαστούν και προκηρυχθούν τα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν αυτό ισχύσει και στην επόμενη ΚΑΠ, τότε προγράμματα Νέων Αγροτών και Σχέδια Βελτίωσης, με ένα πρόχειρο υπολογισμό, δε πρόκειται να δούμε πριν το 2024.
Όλα τα παραπάνω βέβαια έχουν γραφτεί χωρίς να υπολογίζουμε την πορεία των χρημάτων που μπορεί να δοθούν αντισταθμιστικά στα κράτη μέλη της ΕΕ λόγω Covid-19.

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Αγροτικής Οικονομίας, ΜΒΑ


Τελευταία άρθρα