Skip to main content

Για τα σχέδια βελτίωσης, τους επιλαχόντες και τα επιπλέον ποσά...

12 Ιουνίου 2020

Έντονες είναι οι συζητήσεις μεταξύ των παραγωγών και κυρίως των επιλαχόντων για το αν θα περισσέψουν χρήματα από τις ενστάσεις, αν θα δοθούν επιπλέον χρήματα αλλά και τι θα γίνει με αυτά τα χρήματα που θα παραμείνουν αδιάθετα από τα μη υλοποιηθέντα σχέδια.

Θα περισσέψουν χρήματα από τις ενστάσεις;

Θεωρητικά θα περισσέψουν κάποια χρήματα, όμως κανείς δεν είναι σε θέση να το γνωρίζει απόλυτα αυτό και ειδικά πόσα θα είναι τελικά αυτά που θα περισσέψουν ώστε να ενταχθούν και αρκετοί επιλαχόντες χωρίς ένσταση.

Θα δοθούν επιπλέον χρήματα;

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες περιφέρειες πιέζουν για επιπλέον πόρους (όπως γράφεται στα διάφορα μέσα), ωστόσο δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για αποδοχή αυτών των αιτημάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων.

Τι θα γίνει με αυτά τα χρήματα που θα παραμείνουν αδιάθετα από τα μη υλοποιηθέντα σχέδια;

Από στατιστικά στοιχεία αναφέρεται πως το 60-70% των σχεδίων υλοποιείται. Στα προηγούμενα σχέδια βελτίωσης δεν υπήρχε θέμα αναδιανομής αδιάθετων πόρων και αυτό γιατί πολύ απλά δεν υπήρχαν επιλαχόντες. Παρόλα αυτά ούτε νέα προκήρυξη σχεδίων βελτίωσης βγήκε και τα χρήματα αυτά είτε έμειναν αδιάθετα, είτε μεταφέρθηκαν σε άλλα μέτρα.

Για να υπολογιστούν τα αδιάθετα θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος (και περισσότερο), ώστε να δούμε ποιοι θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν το 20% και ποιοι όχι. Μέχρι τότε είναι σίγουρο πως οι επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης θα έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις με ίδια κεφάλαια, μεταχειρισμένων ή άλλων μηχανημάτων για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες για αυτούς εργασίες.

Από μερικούς δε, ακούστηκε πως θα ήταν ίσως πιο φρόνιμο το διάστημα υλοποίησης για το 20% να μειωθεί από τους 12 μήνες, στους 6 μήνες.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο να γίνει προς το παρόν γιατί:
Ήδη για κάποιες περιφέρειες έχει περάσει σχεδόν ο πρώτος μήνας, ο τελικός χρόνος περιορίζεται
Δεν υπάρχει πληροφοριακό σύστημα στο ΠΣΚΕ για να κατατεθούν αιτήματα πληρωμής και δε ξέρουμε και πότε θα είναι έτοιμο αυτό
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία των τραπεζών δεν είναι ακόμα ενεργά στο 100% ώστε να μπορέσουν οι εγκριθέντες να τα αξιοποιήσουν.

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Αγροτικής Οικονομίας, ΜΒΑ


Τελευταία άρθρα