Skip to main content

Οι εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ είναι δείκτης οικονομικού μεγέθους μίας εκμετάλλευσης;

11 Ιουνίου 2020

Πολύ συχνά οι κυβερνήσεις αναζητούν δείκτες με τους οποίους θα προσδιοριστεί το οικονομικό μέγεθος μιας εκμετάλλευσης και τελικά έχοντας ως βάση αυτούς τους δείκτες λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις σχετικά με μέτρα στήριξης μικρών ή μεγάλων εκμεταλλεύσεων.

Στα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει ο όρος της τυπικής απόδοσης βάσει του οποίου προσδιορίζεται τι μέγεθος της εκμετάλλευσης (είναι ένα είδος τεκμαρτού τζίρου). Οι δείκτες τυπικής απόδοσης μπορεί να παραμείνουν ίδιοι για αρκετά χρόνια και πολλές φορές ελάχιστα αναπροσδιορίζονται όταν έρθουν νέες προκηρύξεις προγραμμάτων που θα απαιτηθεί ξανά η χρήση αυτών (Σχέδια Βελτίωσης, Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, κλπ).

Από την άλλη μεριά οι δείκτες τιμών προϊόντων του ΕΛΓΑ προσδιορίζονται πολύ πιο τακτικά. Επίσης, οι εισφορές ΕΛΓΑ υπολογίζονται κάθε χρόνο αυτόματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω των συστημάτων υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ. Έτσι με το μέγεθος και μόνο των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ μπορεί να συγκριθεί το οικονομικό μέγεθος διαφορετικών εκμεταλλεύσεων. Ταυτόχρονα, επειδή η διαδικασία αυτή γίνεται ηλεκτρονικά τα τελευταία χρόνια, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αξιοποιήσεις ιστορικά δεδομένα ανά ΑΦΜ εκμετάλλευσης.

Οι εισφορές ΕΛΓΑ προκύπτουν από το συνδυασμό αριθμού στρεμμάτων, το είδος καλλιέργειας, την παραγωγική ηλικία της καλλιέργειας (π.χ. τα μη παραγωγικά δέντρα έχουν μηδενικές εισφορές) και άλλα. Έτσι σε αυτές συνυπολογίζετε (έμμεσα ή άμεσα) το επιχειρηματικό ρίσκο αναλόγως της ευπάθειας της καλλιέργειας, η εμπορική αξία της παραγωγής, η έκταση κάθε καλλιέργειας και άλλα και τελικά αποτυπώνεται το οικονομικό μέγεθος μιας εκμετάλλευσης.

Συμπερασματικά θα έλεγα πως μπορεί κάποιος φορέας με κατάλληλη επεξεργασία του ύψους των εισφορών ΕΛΓΑ που προκύπτουν από δύο ή και περισσότερες εκμεταλλεύσεις, να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με το μέγεθος αυτών, την ιστορικότητα του μεγέθους αυτού και τις προοπτικές βιωσιμότητας αυτών.

Υ.Γ.: Το άρθρο προέκυψε μετά από συζήτηση με συνεργάτες με το αν και κατά πόσο μπορούμε να δημιουργήσουμε δείκτες αξιολόγησης γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, προς χρήση αυτών σε μοντέλα πρόβλεψης επιχειρηματικών σχεδίων.

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος με ειδίκευση στην Αγροτική Οικονομία, MBA
Λάρισα, 2410551326


Τελευταία άρθρα