Skip to main content

Τι σημαίνει κάθετη και τι οριζόντια ανάπτυξη;

10 Ιουνίου 2020

Η κάθετη ανάπτυξη και οριζόντια ανάπτυξη είναι επιχειρηματικές στρατηγικές τις οποίες οι εταιρίες χρησιμοποιούν για να παγιώσουν τη θέση τους ανάμεσα σε ανταγωνιστές.

Τι είναι κάθετη ανάπτυξη;

Είναι μια ανταγωνιστική στρατηγική με την οποία μια εταιρία αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο σε ένα ή περισσότερα στάδια παραγωγής ή και διανομής ενός προϊόντος.

Μια εταιρία επιλέγει την κάθετη ανάπτυξη για να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο σχετικά με την προμήθεια πρώτων υλών, για κατασκευή των προϊόντων της, την προώθηση αυτών στην αγορά και άλλα.

Ένα παράδειγμα κάθετης ανάπτυξης μπορεί να είναι παραγωγός, ο οποίος εκτός από το να παράγει τα προϊόντα του, προχωράει και στη συσκευασία αυτών ή ακόμα και στη προώθηση τους

Τι είναι οριζόντια ανάπτυξη (ολοκλήρωση);

Μια άλλη ανταγωνιστική στρατηγική, που χρησιμοποιούν οι εταιρίες είναι η οριζόντια ανάπτυξη. Η οριζόντια ανάπτυξη είναι η απόκτηση σχετικών επιχειρήσεων, για παράδειγμα μια αλυσίδα εστιατορίων fast food, συγχωνεύεται με παρόμοια επιχείρηση σε άλλη χώρα, για να κερδίσει έδαφος σε ξένες αγορές.

Πολλά παραδείγματα αποτελούν οι γαλακτοβιομηχανίες στη χώρα μας, οι οποίες συχνά οι μεγαλύτερες εξαγοράζουν μικρότερες, για να κερδίσουν επιπλέον "χώρο" στην αγορά.

Θα δούμε σε επόμενα άρθρο τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο αυτών στρατηγικών ανάπτυξης.

*Μέρος του άρθρου επιμελήθηκε η Κα Κόκκινου Ασπασία (Τεχνολόγος Γεωπονίας)

Περουλάκης Γιάννης
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Λάρισα, 2410551326


Τελευταία άρθρα