Skip to main content

Αγκομαχούν τα σχέδια βελτίωσης… θα πάνε πίσω και τα αρδευτικά

19 Ιουνίου 2020

Σιγά σιγά έχουν αρχίσει να βγαίνουν και τα αποτελέσματα των ενστάσεων και οδηγούμαστε πλέον προς τα οριστικά αποτελέσματα.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των εγκεκριμένων για το πότε θα μπορέσουν να κάνουν αιτήσεις τροποποίησης, σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο που δημοσίευσε το ΥΠΑΑΤ αλλά και πολύ περισσότερο πότε θα μπορέσουν οι δικαιούχοι να κάνουν την πρώτη αίτηση πληρωμής για μέρος του εγκεκριμένου σχεδίου βελτίωσής τους ή το σύνολο αυτού. Οι αιτήσεις πληρωμής όταν και εφόσον γίνουν και αφού τελικά πληρωθούν θα φέρουν ρευστότητα και οι επενδύσεις θα προχωρήσουν σταδιακά.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα 15/07/2020 που γράφεται αυτό το άρθρο δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να υποβληθούν αιτήσεις τροποποίησης, αλλά και αιτήσεις πληρωμής.

Μπαίνοντας σε περίοδο θέρους, ξεκινούν οι άδειες στο δημόσιο. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως η δημιουργία των «περιζήτητων» πλέον ηλεκτρονικών φορμών θα καθυστερήσει αλλά έστω και αν αυτό συμβεί, η εκταμίευση των χρημάτων σε περίπτωση αιτήσεων πληρωμής εν μέσω θέρους θα εξελιχθεί με πολύ αργούς ρυθμούς. Εκτιμάται ότι δύσκολα θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι των σχεδίων βελτίωσης πριν το Φθινόπωρο, ίσως και πριν το τέλος του έτους.

Να σημειωθεί πως εκτός των παραπάνω φορμών που αφορούν τα σχέδια βελτίωσης, θα πρέπει σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή και ηλεκτρονική φόρμα για τα αιτήματα πληρωμής – αποπληρωμής των νέων αγροτών, κάτι που επιφέρει επιπλέον φόρτο εργασίας στα τμήματα του δημοσίου που χειρίζονται τα σχετικά θέματα.

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την προκήρυξη του προγράμματος νέων αγροτών και δύο με τρία από την προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης και όμως είναι απορίας άξιο πως αυτές οι φόρμες δεν είναι έτοιμες.

Τέλος, πολλοί φίλοι αγρότες ρωτούν και ξαναρωτούν για την προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης που αφορά τα αρδευτικά συστήματα (μέτρο 4.1.2). Όπως καταλαβαίνει κανείς από τα παραπάνω δεν αρκεί μόνο η υπογραφή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, αλλά θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή να έχει ετοιμαστεί σχετικό πληροφοριακό σύστημα που θα υποδεχτεί αυτές τις αιτήσεις ένταξης. Το πληροφοριακό αυτό σύστημα προφανώς και δεν είναι έτοιμο και μάλλον δε θα ετοιμαστεί σύντομα. Σε συζητήσεις που γίνονται αναφέρεται πως θα θεωρηθεί έκπληξη αν είναι έτοιμο ένα τέτοιο σύστημα μέχρι το Νοέμβριο.

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Αγροτικής Οικονομίας, ΜΒΑ


Τελευταία άρθρα