Skip to main content

Γεωργική επιχείρηση : 5 λόγοι για να έχεις χρήματα στην "άκρη"...

13 Ιουνίου 2020

Τα χρήματα δεν είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ασχολείσαι με τη γεωργία, αλλά είναι απαραίτητα, για να συνεχίσεις.

Για να είμαστε ειλικρινείς η γεωργία δεν είναι η πλέον επικερδής ασχολία στις μέρες μας.

Βέβαια, για πολλούς λόγους, η γεωργική επιχείρηση, όπως και κάθε επιχείρηση άλλωστε, πρέπει να είναι επικερδής. Πάντα πρέπει να υπάρχει ένα διαθέσιμο ποσό στην άκρη...

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι λόγοι;

Πρώτος Λόγος: Η γεωργία απαιτεί χρήματα

Πολλές φορές τα χρήματα που προσφέρει η γεωργία, είναι απλά για καλύψουν τις ανάγκες σου και σε καμία περίπτωση δε σου παρέχουν τη δυνατότητα επέκτασης της επιχείρησής σου. Η προσωπική εργασία έχει τον πρώτο λόγο, αφού δε μπορείς να αντέξεις οικονομικά μεγάλα ανοίγματα. Πρέπει να μάθεις δηλαδή πώς να κερδίζεις από τη γεωργική δραστηριότητα.

Δεύτερος Λόγος: Για να μάθεις χρειάζονται επίσης χρήματα

Η πιο πολύτιμη πηγή είναι η εκπαίδευση - μόρφωση. Αυτός ο τομέας, πλέον δεν είναι φθηνός, αλλά πάντα αξίζει τον κόπο να διαθέσεις κάποια χρήματα κυρίως για να ακούσεις και να μάθεις. Τα βιβλία σχετικά με τη γεωργία, παρέχουν πολλές γνώσεις, που είναι αρκετές φορές όμως θεωρητικές. Ωστόσο, εφαρμόζοντας εσύ ο ίδιος τις θεωρητικές αυτές γνώσεις αποκτάς εμπειρία και πολλές φορές όλη η διαδικασία λειτουργεί θετικά από άποψη έμπνευσης.

Τρίτος Λόγος: Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης

Από τη στιγμή που ασχολείσαι με τη γεωργία, έρχεσαι αντιμέτωπος με απρόβλεπτες καταστάσεις. Θα πρέπει να είσαι έτοιμος από οικονομικής πλευράς να αντιμετωπίσεις τέτοιες ξαφνικές και απρόβλεπτες καταστάσεις. Μην επιτρέψεις καταστάσεις να σε αποδιοργανώσουν και στο τέλος να αναγκαστείς να παραιτηθείς από το όνειρό σου και αυτό μπορεί εύκολα να συμβεί αν δεν υπάρχει ένα ποσό εκτάκτου ανάγκης στην άκρη.

Τέταρτος Λόγος: Συνταξιοδότηση, Σπουδές, Οικονομίες

Θα πρέπει να σκέφτεσαι το μέλλον σου. Όσο περισσότερο ασχολείσαι με τη γεωργία, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείς τις δυσκολίες της. Απαιτεί σωματική εργασία, που πολλές φορές είναι επίπονη και γι ‘ αυτό το λόγο να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου τη συνταξιοδότησή σου. Πώς όμως θα το πετύχεις αν δεν το βάλεις στον οικονομικό σου προγραμματισμό; Επίσης, στον προγραμματισμό πρέπει να μπουν οι σπουδές των παιδιών και θέματα υγείας που μπορεί να προκύψουν. Και όλα αυτά για να μη διαταράξεις την οικονομική ισορροπία της αγροτικής σου επιχείρησης.

Πέμπτος Λόγος: Διακοπές...

Αν και τώρα δε σε πολυενδιαφέρει αυτό το κομμάτι των διακοπών, θα σε απασχολήσει σίγουρα κάποια στιγμή. Και η απασχόλησή σου με τη γεωργία, θα πρέπει να μπορεί να σε υποστηρίξει και εδώ.

Καθώς λοιπόν επικεντρώνεσαι στο έδαφος, τους σπόρους, το ζωικό κεφάλαιο, τη λίπανση και τη διατροφή των ζώων, η αγροτική επιχείρηση επιβάλλεται να σου «φέρνει» χρήμα.

Τροφή για σκέψη λοιπόν όλα τα παραπάνω στην αρχή κάθε δραστηριότητάς σου στο χώρο της γεωργίας.

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Αγροτικής Οικονομίας, ΜΒΑ

 


Τελευταία άρθρα