Skip to main content

Πρόταση υπολογισμού αποζημίωσης για τα «Παρακάρλια» αγροτεμάχια

09 Νοεμβρίου 2023

Οι καταστροφές που υπέστησαν πολλές γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι πολύ μεγάλες. Ωστόσο τα αγροτεμάχια που βρίσκονται στα παρακάρλια χωριά παραμένουν πλημμυρισμένα κάτω από το νερό και η αλήθεια είναι πως δε γνωρίζουμε για πόσο ακόμα θα παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες,

η φετινή παραγωγική χρονιά θα χαθεί, ενδεχομένως και η επόμενη και η μεθεπόμενη. Αυτά τα αγροτεμάχια θα πρέπει να πάρουν την απώλεια παραγωγής από τον ΕΛΓΑ για τη χρονιά 2023, ωστόσο θα πρέπει να αποζημιωθούν και για το μόνιμο - ημιμόνιμο κεφάλαιο (στην περίπτωση μας είναι η γη και οι δενδρώδεις καλλιέργειες, αν και εφόσον αυτές υφίστανται εντός των πλημμυρισμένων αγροτεμαχίων).

Σε αυτή τη φάση λοιπόν, το θέμα των αποζημιώσεων είναι φλέγον και πολλές προτάσεις ακούγονται από διάφορους φορείς. Κατά τη γνώμη μου, μια οριζόντια αποζημίωση θα ήταν άδική. Δεν μπορεί ένα τεμάχιο μη ποτιστικό να αποζημιώνεται κατά τον ίδιο τρόπο με ένα άλλο που αρδεύεται ή έχει δένδρα μέσα. Επίσης το κεφάλαιο που έχει διαθέσιμο το κράτος για αυτό το σκοπό, σίγουρα δεν είναι απεριόριστο.

Θα χρησιμοποιήσουμε την Αντικειμενική Αξία αγροτεμαχίου. Μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι αυτές, σε πολλές περιοχές, είναι υποτιμημένες ενώ σε άλλες υπερτιμημένες. Η αντικειμενική αξία θα χρησιμοποιηθεί ως δείκτης στάθμισης και όχι ως απόλυτη αξία στην περίπτωση μας. Ωστόσο σε μια τόσο μεγάλη καταστροφή θα πρέπει να κοιτάξουμε το «δάσος που κάηκε και όχι το δέντρο».

Η αντικειμενική αξία αγροτικής γης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης στάθμισης γιατί αυτή μεταβάλλεται αναλόγως:

1. Της περιοχής στην οποία βρίσκεται ένα αγροτεμάχιο – πολλές φορές διαφοροποιείται και αν είναι κοντά σε οδικό δίκτυο, σε αστικά κέντρα, κλπ

 

Τελευταία άρθρα