Skip to main content

Για πρώτη φορά άνθισαν δύο φύλλα βαμβακιού στην άλλη πλευρά της Σελήνης!

15 Ιουνίου 2019

Ορισμένοι ίσως θυμάστε ότι η Κίνα επιχειρούσε να καλλιεργήσει σπόρους βαμβακιού στην "άλλη πλευρά της Σελήνης" από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν και κατάφερε να προσεληνώσει το διαστημικό σκάφος Chang'e 4. Πρόσφατα, μάλιστα, ανακάλυψε ότι στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης υπάρχει μια περίεργη ουσία σε μορφή γέλης (gel).

Το τελευταίο επίτευγμα της συγκεκριμένης αποστολής "έσκασε" σαν είδηση πριν από λίγη ώρα, μιας και οι σπόροι βαμβακιού κατάφεραν να αναπτυχθούν μέσα στην ειδική κάψουλα και πρακτικά βλέπουμε για πρώτη φορά την Ανθρωπότητα να σημειώνει μια ακόμη ιστορική επιτυχία. Η ειδική κάψουλα προσομοιώνει μεν τις συνθήκες που επικρατούν στη Γη (με ατμοσφαιρική πίεση 1ATM), αλλά παρόλα αυτά οι οργανισμοί που τοποθετήθηκαν μέσα σε αυτή έπρεπε να τα φέρουν εις πέρας με τις βίαιες συνθήκες που δημιουργεί η κοσμική ακτινοβολία και η μικροβαρύτητα.

Σε συνέντευξη του στο περιοδικό IEEE Spectrum, ο επικεφαλής του project κ. Xie Gengxin διευκρίνησε ότι επιλέχθηκαν μετά από πολύ μεγάλη μελέτη οι οργανισμοί που τοποθετήθηκαν εντός της ειδικής κάψουλας. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να μην ξεπεραστούν τα 3kg σε συνολικό βάρος και γι' αυτό κατέληξαν σε βαμβάκι, πατάτα, αραβιδόψης, μαγιά και αυγά μύγας των φρούτων. Οι περισσότεροι από τους οργανισμούς απεβίωσαν ταχύτατα, αλλά οι σπόροι του βαμβακιού άντεξαν και μεγάλωσαν σε δύο φύλλα.

Η "δεύτερη γενιά" μπόρεσε να επιζήσει για περίπου 15 γήινες ημέρες (1 ημέρα στη Σελήνη), σε αντίθεση με την πρώτη που άντεξε μόνο μερικές ώρες. Οι επιστήμονες δικαιώθηκαν για την επιμονή τους να συνεχίσουν το πείραμα, αλλά δεν ήταν εφικτό να αντιμετωπίσουν τη νύχτα στη Σελήνη, λόγω των δραματικά χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν (-190ºC).

Το αρχικό σχέδιο ήταν να στείλουν ζώα για το πείραμα, όπως για παράδειγμα μια μικρή χελώνα, αλλά δεν προχώρησε η ιδέα λόγω της πολύ περιορισμένης ποσότητας οξυγόνου μέσα στην ειδική κάψουλα που θα ήταν αρκετό μόνο για 20 ημέρες. Στο μέλλον, πάντως, σκοπεύουν να στείλουν πιο πολύπλοκους οργανισμούς και η αρχή θα γίνει με την αποστολή Chang'e 6 που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του 2020.

*Η εικόνα που βλέπουμε αποτελεί τρισδιάστατη απεικόνιση των δύο φύλλων βαμβακιού βασισμένη στα δεδομένα που συλλέγουν οι αισθητήρες του Chang'e 4.

Πηγή: techgear.gr


Τελευταία άρθρα