Skip to main content

Γιατί επιστρέφουν χρήματα οι Νέοι Αγρότες;

12 Ιουνίου 2020

Το πρόγραμμα των νέων αγροτών μαζί με τα σχέδια βελτίωσης είναι δύο από τα πιο δημοφιλή προγράμματα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Δεν είναι λίγοι οι αγρότες που εντάσσονται στα προγράμματα αυτά σε κάθε προκήρυξη τους.

Για το πρόγραμμα των νέων αγροτών οι δεσμεύσεις και οι στόχοι των ενταγμένων είναι ελάχιστες αλλά μερικές από αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές και μάλιστα όταν δεν εκπληρώνονται, τότε επιστρέφονται τα χρήματα που έχει εισπράξει ο εν λόγω νέος αγρότης, είτε απευθείας, είτε μέσω της εφορίας.

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι στόχοι που δεν δίνουμε σημασία και μπορεί να προκαλέσουν την απένταξη και την επιστροφή χρημάτων τελικά;

Α. Το μέγεθος της εκμετάλλευσης και η οικονομικότητα αυτής σε όρους τυπικής απόδοσης, είναι ένα μέγεθος που θα πρέπει ο υποψήφιος να διατηρήσει ή να αυξήσει, με αύξηση του μεγέθους της εκμετάλλευσης ή με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών αυτής.

Β. Ποιοτικοί στόχοι όπως η εφαρμογή προτύπου ολοκληρωμένης διαχείρισης ή βιολογικής γεωργίας.

Γ. Η υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας είναι σημαντική και μάλιστα είναι η συνηθέστερη αιτία επιστροφής χρημάτων για τους φίλους κτηνοτρόφους.

Η αθέτηση των παραπάνω υποχρεώσεων είναι συνήθως οι συνηθέστεροι λόγοι επιστροφής των χρημάτων της Α´δόσης του προγράμματος νέων αγροτών. Δυστυχώς δεν είναι λίγοι αυτοί που επικεντρώνονται στο πριμ και μετά την πληρωμή αυτού ξεχνούν ότι έχουν υπογράψει συμβάσεις με τις υποχρεώσεις τους.

Πολύ προσοχή λοιπόν και ειδικά στους νέους του 2017 γιατί η επόμενη χρονιά για τους περισσότερους είναι η τελευταία... μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων συνιστά επιστροφή χρημάτων...

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Αγροτικής Οικονομίας, ΜΒΑ


Τελευταία άρθρα