Στην επόμενη ΚΑΠ, σε μια "νέα" βιολογική;


Φαίνεται πως στην επόμενη ΚΑΠ οι πόροι για φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα θα είναι επίσης αρκετοί και ίσως και αυξημένοι σε σχέση με την υφιστάμενη. Οι πιέσεις από μεγάλους "παίχτες" στην Ευρώπη εντείνονται για τη στήριξη ακόμα περισσότερο πρακτικών φιλοπεριβαλλοντικών όπως αυτή της βιολογικής γεωργίας - κτηνοτροφίας.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται πλέον στα τρόφιμα. Δεν είναι λίγοι αυτοί στην Ευρώπη που ζητούν να αυξηθούν οι πόροι αλλά και οι δεσμεύσεις, για αύξηση των βιολογικά παραγόμενων τροφίμων. 

Εδώ στην Ελλάδα με τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας επιδοτούμε με ποσά καλλιέργειες όπως το σιτάρι, το βαμβάκι, το βίκο, τον αραβόσιτο, κλπ . Οι περισσότερες καλλιέργειες από αυτές λαμβάνουν σημαντικά ποσά σε σχέση με την αξία παραγωγής ανά στρέμμα. Δεν συμβαίνει το ίδιο με καλλιέργειες από τις οποίες παράγονται τρόφιμα με δυνατότητα απευθείας διάθεσης στην αγορά. Για παράδειγμα στο τελευταίο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, οι παραγωγοί που παράγουν βιολογικά και έχουν ενταχθεί σε αυτό, λαμβάνουν επιδότηση για τον Αραβόσιτο 51,6 ευρώ ανά στρέμμα ενώ τα κηπευτικά που μπορούν να πάνε απευθείας για κατανάλωση, χωρίς ενδιάμεσα στάδια επεξεργασίας ενισχύονται μόλις με 48,8 ευρώ ανά στρέμμα. Ομοίως με τα κηπευτικά, τα ακρόδρυα (αμύγδαλα, καρύδια, κλπ) ενισχύονται με 50,6 ευρώ ανά στρέμμα. 

Οι καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων που απευθύνονται κατευθείαν στην αγορά (κηπευτικά, ακρόδρυα, κλπ), θα πρέπει να ενισχυθούν μάλλον με πολύ μεγαλύτερα ποσά αν θέλουμε να πούμε ότι παράγουμε βιολογικά. Στο πλαίσιο της αυξημένης ενίσχυσης βέβαια θα πρέπει να αυξηθούν και αυστηροποιηθούν και οι έλεγχοι των βιοπαραγωγών. 

Για παράδειγμα αν δυνόταν ενίσχυση ανά στρέμμα 450 ευρώ για την παραγωγή βιολογικών κηπευτικών αντί για 48,8 ευρώ που είναι σήμερα θα είχαμε πραγματική αύξηση στην παραγωγή βιολογικών κηπευτικών, ενώ το ποσό της ενίσχυσης θα βοηθούσε αντικειμενικά τον παραγωγό στην καλλιέργεια. Μια στρεμματική επιδότηση που σίγουρα δικαιολογείται από τα αυξημένα έξοδα (κυρίως σε εργατικά) αλλά και την μειωμένη παραγωγή ανά στρέμμα, καλλιεργώντας "πραγματικά" βιολογικά. 

Προς το παραπάνω σενάριο φαίνεται πως αυξάνονται οι πιέσεις. Μένει εμείς ως χώρα να δούμε πως θα πορευτούμε στην επόμενη ΚΑΠ και πως τελικά θα αξιοποιήσουμε τα κονδύλια που θα έχουμε διαθέσιμα. 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Ανακοίνωση:

Η εταιρεία Περουλάκης - Κώττα ΟΕ δίνει υποτροφία σε όσους επιθυμούν να σπουδάσουν στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας του ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Λάρισα

Όσοι επιθυμείτε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα υποτροφίας για το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας του ΙΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ συμπληρώστε τη παρακάτω φόρμα!

Επικοινώνησε μέσω Facebook!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ είναι δείκτης οικονομικού μεγέθους μίας εκμετάλλευσης;

Για τα σχέδια βελτίωσης, τους επιλαχόντες και τα επιπλέον ποσά...

Ποια γεωργικά προϊόντα μπορεί να έχουν ζήτηση στην μετά κορονοϊό εποχή;