Τι γίνεται με Σχέδια, Βιολογική, ΟΣΔΕ 2019;


Αυτές τις μέρες στα μελετητικά γραφεία ασχολούμαστε με τις δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), με τυχόν εκκρεμότητες ή διευκρινήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης, αλλά είμαστε και σε αναμονή για τα τελικά αποτελέσματα του προγράμματος βιολογικής γεωργίας. 

Δηλώσεις ΟΣΔΕ 2019

Με αργούς ρυθμούς εξελίσσεται η διαδικασία σύνταξης των δηλώσεων καλλιέργειας. Κύρια αιτία είναι η καθυστέρηση έναρξης λειτουργίας των πυλών υποδοχής δηλώσεων. Πάντως το ΥΠΑΑΤ έκανε αίτημα για παράταση, το οποίο φαίνεται πως τελικά εγκρίνεται. Έτσι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής μεταφέρετε στα μέσα Ιουνίου. 

Καλό είναι πάντως οι φίλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να σπεύσουν να τακτοποιήσουν αυτή την υποχρέωση τους έγκαιρα, ώστε να αποφύγουν τον συνωστισμό της τελευταίας στιγμής και τυχόν λάθη που θα προκύψουν από την πίεση χρόνου. 

Βιολογική Γεωργία

Σε αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων βρίσκονται οι αιτηθέντες στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας. Αιτία της καθυστέρησης είναι μάλλον ο προβληματισμός για το πως θα μοιραστεί το επιπλέον ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ στις περιφέρειες.

Πάντως όπως και να μοιραστεί το επιπλέον κονδύλι αυτό, λίγοι θα είναι οι επιπλέον τυχεροί που θα ενταχθούν στον εν λόγω μέτρο και το βασικότερο πρόβλημα δημιουργείται από την κατανομή των πόρων σε κάθε δικαιούχο. Όταν κάθε δικαιούχος απορροφά με την έγκριση του ένα ποσό που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και την τελική πληρωμή αυτού, αυτονόητα στερεί την έγκριση άλλων υποψηφίων με χαμηλότερη βαθμολογία και στο τέλος θα περισσέψουν χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν διαφορετικά προς όφελος περισσοτέρων παραγωγών.

Σχέδια Βελτίωσης

Στα σχέδια βελτίωσης προχωράει η αξιολόγηση όμως οι ρυθμοί δεν είναι οι αναμενόμενοι. Εκτιμάται ότι είναι αδύνατο να βγουν αποτελέσματα μέχρι 30 Ιουνίου. Την καθυστέρηση αυτή εκτός των άλλων προκαλεί και η πιθανή νέα ανακοίνωση τροποποιημένου καταλόγου ελκυστήρων. Η εξέλιξη αυτή θα αλλάξει τη μέχρι σήμερα αξιολόγηση και θα καθυστερήσει την σχετική διαδικασία. 

Επίσης λόγω της πολυπλοκότητας των σχεδίων και της πληθώρας των μηχανημάτων που αιτούνται επιδότησης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, απαιτούνται πολλές φορές διευκρινήσεις από τους μελετητές προς τους αξιολογητές και καθυστερεί ακόμα περισσότερο η διαδικασία αξιολόγησης.

Τέλος, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που κατατέθηκαν, έχουν δοθεί φάκελοι προς αξιολόγηση σε συναδέλφους που δεν είχαν ασχοληθεί με το αντικείμενο των Σχεδίων Βελτίωσης στο παρελθόν. Μέχρι να ενημερωθούν λοιπόν αυτοί, απαιτείται χρόνος και πολλές φορές πρόσθετες διευκρινήσεις από τους εν δυνάμει επενδυτές και τους μελετητές τους. 

Πάντως είναι σχεδόν σίγουρο πως πολύ μεγάλος σε σχέση με το παρελθόν θα είναι και ο αριθμός των ενστάσεων. Αυτό σημαίνει πως μετά τα πρώτα αποτελέσματα θα χρειαστεί σημαντικός χρόνος για την αξιολόγηση και αυτών των ενστάσεων. 

Δεν είναι απίθανο λοιπόν να δούμε οριστικά αποτελέσματα (μετά ενστάσεων) το Φθινόπωρο ή ακόμα και προς το τέλος του έτους. 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Επικοινώνησε μέσω Facebook!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ είναι δείκτης οικονομικού μεγέθους μίας εκμετάλλευσης;

Για τα σχέδια βελτίωσης, τους επιλαχόντες και τα επιπλέον ποσά...

Ποια γεωργικά προϊόντα μπορεί να έχουν ζήτηση στην μετά κορονοϊό εποχή;