Τελικά δόθηκε λύση στο Τσίπουρο;


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του www.agrotypos.gr αναφέρεται από τον Κο Παπαδόπουλο πως δεν θα υφίσταται θέμα με τα 1700 κιλά. Είναι όμως έτσι;

Ποιο συγκεκριμένα στο site αναφέρεται:
Για καλές εξελίξεις όσον αφορά στο θέμα του τσίπουρου των διημέρων κάνει λόγο, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο βουλευτής νομού Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου 2018, με την υφυπουργό Οικονομικών, κα Κατερίνα Παπανάτσιου.

Μετά την συνάντηση ο κ. Νίκος Παπαδόπουλος δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ότι «όπως μας είπε η υφυπουργός, οι διήμεροι αμπελουργοί μπορούν να πηγαίνουν στα κατά τόπους τελωνεία και να ζητούν όσες ημέρες απόσταξης θέλουν-όπως και πέρυσι- χωρίς να τους ζητούνται πρόσθετα δικαιολογητικά από τα τελωνεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υφίσταται θέμα 1.700 κιλών (595 στέμφυλα), ούτε από τα τελωνεία, ούτε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο όταν γίνει μετέπειτα έλεγχος στους διήμερους, θα πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά».

Από τα παραπάνω φαίνεται λοιπόν πως ΔΕΝ θα είναι απαραίτητη η επίσκεψη των παραγωγών στις κατά τόπους ΔΑΟΚ για να πάρουν τη σχετική βεβαίωση, όπως γινόταν παλαιότερα, αλλά θα πηγαίνουν απευθείας στα τελωνεία με τη δήλωση συγκομιδής τους και έτσι θα αρθεί ο περιορισμός των 1700 κιλών. 

Καλό είναι πάντως οι φίλοι παραγωγοί που θα προχωρήσουν στην παραγωγή τσίπουρου να φροντίσουν να ενημερωθούν για το τι σημαίνει να έχουν τα απαραίτητα παραστατικά κατά τον έλεγχο, για να αποφύγουν κυρώσεις (και ενδεχομένως σοβαρές). 

Είναι ξεκάθαρο πάντως πως για τις ΔΑΟΚ παραμένει ο περιορισμός των 1700 κιλών για τη δήλωση παραγωγής στην περίπτωση "οινοποίησης από δηλούντα" και αν και εφόσον κάποιος παραγωγός ελεγχθεί θα κληθεί να αποδείξει τι έκανε τις επιπλέον ποσότητες που ενδεχομένως θα δηλώσει για τη χρήση αυτή. 

Περισσότερες πληροφορίες θα μάθετε ενδεχομένως από τα γραφεία που συνεργάζεστε για να κάνετε δηλώσεις συγκομιδής ή από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ. 

Πάντως μέχρι αυτή την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. 

* όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Λάρισα, 2410551326

Επικοινώνησε μέσω Facebook!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρόταση έγκρισης όλων των επιλαχόντων στα σχέδια βελτίωσης

Γιατί θα υλοποιηθούν λιγότερα σχέδια βελτίωσης σε σχέση με τη προηγούμενη προκήρυξη;

Για τα σχέδια βελτίωσης, τους επιλαχόντες και τα επιπλέον ποσά...