Τα προβλήματα στα δασικά θα μπλοκάρουν συνδεδεμένες, βιολογικά, νιτρορύπανση, κ.α.!Οι πληρωμές των δικαιωμάτων έγιναν με πολλά προβλήματα στα αγροτεμάχια που έχουν χαρακτηρισθεί ως δασικές εκτάσεις. Πολλοί παραγωγοί έμειναν απλήρωτοι με μικρά ή μεγαλύτερα ποσά. Πως επηρεάζουν όμως αυτά τις επόμενες πληρωμές;
Εκτός του χρηματικού ποσού που έχασαν μόνιμα ή προσωρινά πολλοί παραγωγοί, τα αγροτεμάχια που εξαιρούνται της πληρωμής των δικαιωμάτων εξαιρούνται και από όλες τις υπόλοιπες πληρωμές!

Οι πληρωμές αυτές μπορεί να είναι η ειδική ενίσχυση βάμβακος, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι εξισωτική, η πληρωμή των μέτρων όπως βιολογική γεωργία, μείωσης νιτρικών, κλπ για όσα αγροτεμάχια είναι ενταγμένα στα εν λόγω μέτρα. Προγραμματισμοί που έχουν γίνει σε προγράμματα, έχοντας συμπεριλάβει αυτά τα αγροτεμάχια πρέπει να αλλάξουν (π.χ. μείωση νιτρικών)

Επίσης πολλοί νέοι γεωργοί που έχουν κάνει προγραμματισμό επίτευξης στόχων στα επιχειρηματικά τους σχέδια, έχοντας συμπεριλάβει αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται δασικά, θα έχουν προβλήματα αφού αυτοί δε θα μπορούν να πιάσουν τους στόχους τους με ότι συνεπάγεται αυτό. 

Με λίγα λόγια η μη πληρωμή του συνόλου ή μέρος των δικαιωμάτων των παραγωγών τώρα, μπορεί να είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου και πρέπει να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά πολλές εκμεταλλεύσεις θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.

Μπορεί στο σύνολο της χώρας το πρόβλημα να μη φαίνεται μεγάλο γιατί δεν έχει γίνει οριστική ανάρτηση των δασικών χαρτών, αλλά την επόμενη χρονιά που θα έχουν κυρωθεί ακόμα περισσότεροι χάρτες θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των απλήρωτων παραγωγών!


* όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Λάρισα, 2410551326

Επικοινώνησε μέσω Facebook!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρόταση έγκρισης όλων των επιλαχόντων στα σχέδια βελτίωσης

Για τα σχέδια βελτίωσης, τους επιλαχόντες και τα επιπλέον ποσά...

Γιατί θα υλοποιηθούν λιγότερα σχέδια βελτίωσης σε σχέση με τη προηγούμενη προκήρυξη;