Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει περιορισμούς στη χρήση αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα


Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να σταματήσει την εξάπλωση των ανθεκτικών "υπερβακτήριων" στην φαρμακευτική  αγωγή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια σειρά περιορισμών σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών σε υγιή εκτρεφόμενα ζώα, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση των "υπερβακτηρίων" που είναι ανθεκτικά στην φαρμακευτική αγωγή.

Τα ζώα της Ευρώπης καταναλώνουν κατά μέσον όρο περισσότερα αντιβιοτικά από τους ανθρώπους, συχνά μέσω των ζωοτροφών σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, όπου οι κτηνοτρόφοι  τα χρησιμοποιούν συνήθως προληπτικά κατά της εμφάνισης ή της εξάπλωσης ασθενειών.

Με τουλάχιστον 25.000 άτομα να  πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη λόγω μολύνσεων από αντιμικροβιακές ανωμαλίες, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις οι τακτικές ιατρικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν σύντομα να καταστούν αδύνατες.

Η νέα νομοθεσία, η οποία θα ψηφιστεί μέχρι το 2022, απαγορεύει τη χρήση ανθρώπινων αντιβιοτικών  στην κτηνιατρική και τη χρήση μη συνταγογραφούμενων αντιμικροβιακών φαρμάκων στα ζώα.

Οι κτηνίατροι θα πρέπει να παρέχουν στοιχεία σχετικά με τον όγκο και τις πωλήσεις αντιμικροβιακών φαρμάκων και τα εισαγόμενα τρόφιμα θα πρέπει να πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τη βελτίωση της ανάπτυξης.

Η βουλευτής των οικολόγων Molly Scott Cato δήλωσε ότι το πακέτο θα εξασφαλίσει ότι τα αντιβιοτικά θα παραμένουν «διαθέσιμα και αποτελεσματικά όταν τα χρειαζόμαστε».

"Οι περιορισμοί στη χρήση αντιβιοτικών θα αποτελέσει πρόκληση  επίσης για το μοντέλο εντατικοποιημένης κτηνοτροφίας όπου τα ζώα υποφέρουν από άθλιες συνθήκες και βρίσκονται σε ανθυγιεινές συνθήκες ", ανέφερε. "Χωρίς τη συνηθισμένη χρήση αντιβιοτικών, οι αγρότες θα πρέπει να υιοθετήσουν καλύτερες γεωργικές πρακτικές που θα βελτιώσουν τη ζωή των αγροτικών ζώων στην ΕΕ. Πρόκειται για σημαντική νίκη για τη δημόσια υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων ".

Άλλο ένα μέτρο, είναι ότι θα απαγορευτεί η χρήση αντιβιοτικών για τη βελτίωση της απόδοσης ή την αντικατάσταση της μη προνομιούχας κτηνοτροφίας και θα περιορίζεται η φαρμακευτική αγωγή ολόκληρων ομάδων ζώων όταν μολυνθεί μόνο ένα.

Με το πολυσυζητημένο Brexit δεν είναι σαφές εάν όλοι αυτοί οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν πλήρως στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από αυτό.

Μια επιστολή από τον γραμματέα του περιβάλλοντος, Michael Gove, στον συντηρητικό βουλευτή Zac Goldsmith, λέει: "Υπάρχει μια ανησυχία ότι ένας τέτοιος περιορισμός στην ικανότητα του κτηνιάτρου να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά προληπτικά για χορήγηση σε ομάδες ζώων ... θα έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων και θα επιδεινώσει τη δυνητική εξάπλωση της νόσου ".

Στο κοινοβούλιο, τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Γεωργίας George Eustice δεσμεύτηκε να εφαρμόσει τους περιορισμούς της ΕΕ για τα αντιβιοτικά και δήλωσε ότι η κυβέρνηση «υποστήριξε τους κύριους στόχους της ΕΕ».

Το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα καταλήξει σε μερικά από τα πιο αδύναμα ρυθμιστικά πρότυπα στην Ευρώπη, πράγμα που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα είδη εμπορικών συμφωνιών που θα επιδιώξουμε με χώρες εκτός ΕΕ όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Αυστραλία, οι οποίες έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα αντιβιοτικών στη γεωργία.

Επικοινώνησε μέσω Facebook!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ είναι δείκτης οικονομικού μεγέθους μίας εκμετάλλευσης;

Για τα σχέδια βελτίωσης, τους επιλαχόντες και τα επιπλέον ποσά...

Ποια γεωργικά προϊόντα μπορεί να έχουν ζήτηση στην μετά κορονοϊό εποχή;