Σχέδια Βελτίωσης: Ελκυστήρα ή εξοπλισμό; Οι αποσβέσεις δίνουν απάντηση...


Είναι σίγουρο πως τα σχέδια βελτίωσης του 2018 θα είναι μια ευκαιρία για πολλούς. 
Υπάρχουν όμως πολλοί παραγωγοί που, όπως οι περισσότεροι από εμάς, έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό και σκέφτονται να επενδύσουν σε αγροτικά μηχανήματα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν γεωργικό ελκυστήρα και σκέφτονται να τον αλλάξουν και να πάρουν κάποιον πιο σύγχρονο γιατί είναι πραγματικά μια ευκαιρία που δίνεται μία φορά στα 6-7 χρόνια. 

Αν όμως ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένος αξίζει κάποιος να επενδύσει σε ελκυστήρα ή παρελκόμενα;

Για να αποφασίσουμε λοιπόν αν πρέπει να επενδύσουμε σε παρελκόμενα ή ελκυστήρα θα πρέπει να υπολογίσουμε πόσο θα αυξηθεί η παραγωγικότητα (όχι παραγωγή) με την μία ή άλλη περίπτωση και αφού αφαιρέσουμε τις όποιες αποσβέσεις να αποφασίσουμε τελικά τι θα κάνουμε.

Από μια πολύ σύντομη έρευνα φαίνεται πως οι αποσβέσεις των γεωργικών ελκυστήρων είναι αρκετά μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές των παρελκομένων. Με απλά λόγια ένα τρακτέρ χάνει πολύ πιο γρήγορα την αξία του σε σχέση με αυτές των παρελκομένων. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος αποκτήσει γεωργικό ελκυστήρα και αυτός δεν είναι "πλήρους απασχόλησης", είναι πολύ πιθανό να έχει κάνει αυτός ο παραγωγός μια ασύμφορη επένδυση.

Ας δούμε ένα παράδειγμά (πραγματικό):

Παραγωγός Α αγόρασε ελκυστήρα το 2008 αξίας 70.000€ περίπου (χωρίς το ΦΠΑ αφού πήρε απαλλαγή) και σήμερα τον πουλάει περίπου 23.000€. Αυτό σημαίνει πως ο ελκυστήρας αυτός έχανε κάθε χρόνο, μέχρι και σήμερα 4.700€ (ετήσια απόσβεση) ενώ στη δεκαετία έχασε από την αρχική του αξία περίπου 47.000€. Αν η αγορά του μηχανήματος αυτού δεν αύξησε την κερδοφορία της εκμετάλλευσης κατά 4.700€ ετησίως τότε ο παραγωγός μάλλον βγήκε χαμένος. 

Αντίστοιχα, παραγωγός Β ο οποίος είχε το 2008 ελκυστήρα λειτουργικό αποφάσισε να τον κρατήσει και να επενδύσει σε παρελκόμενα και λοιπά μηχανήματα αξίας περίπου 70.000€. Αν ο ίδιος παραγωγός αποφάσιζε να πουλήσει σήμερα τα μηχανήματα αυτά θα τα πουλούσε περίπου 50.000€. Στη συγκεκριμένη επένδυση φαίνεται πως ο παραγωγός Β έχανε κάθε χρόνο 2.000€ ενώ στο σύνολο της δεκαετίας έχασε από την αρχική επένδυση του, λόγω αποσβέσεων 20.000€.

Αν λοιπόν οι εκμεταλλεύσεις των Α και Β είναι ίδιου μεγέθους και οι παραγωγές αυτών παρέμειναν στα ίδια επίπεδα φαίνεται πως ο Β παραγωγός θα έβγαινε περισσότερο κερδισμένος σε σχέση με τον Α. Αν για παράδειγμα αυξήθηκαν τα έσοδα και των δύο κατά 10.000 ευρώ φαίνεται πως ο Β παραγωγός είναι περισσότερο κερδισμένος γιατί είχε μικρότερες αποσβέσεις. 

Αντίθετα αν ο Α με τον καινούργιο ελκυστήρα ανέβαζε την παραγωγικότητα του κατά 10.000€ και ο Β με τα μηχανήματα κατά 3.000€ τότε η επένδυση σε αγορά ελκυστήρα κρίνεται πιο συμφέρουσα.

(Στο παράδειγμα δεν υπολογίζονται βλάβες, ασφάλειες, συντήρηση, κ.λ.π. καθώς και όλες οι οικονομικές αλλαγές που συνέβησαν στην δεκαετία που πέρασε, επίσης οι υπολογισμοί έγιναν με τη μέθοδο σταθερής απόσβεσης κεφαλαίου)

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως η επιλογή επενδύσεων μόνο εύκολη δε μπορεί να είναι... και θέλει πολύ προσοχή και μελέτη γιατί τα προς επένδυση ποσά θα είναι πραγματικά σημαντικά. 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Επικοινώνησε μέσω Facebook!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί θα υλοποιηθούν λιγότερα σχέδια βελτίωσης σε σχέση με τη προηγούμενη προκήρυξη;

Ηλεκτρικοί Ελκυστήρες: Που βρισκόμαστε σήμερα; Πόσο κοντά είναι η τεχνολογία αυτή;

Για τα σχέδια βελτίωσης, τους επιλαχόντες και τα επιπλέον ποσά...