Δηλώσεις καλλιέργειας 2018: Μη βιαστείτε ...


Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ τυπικά ξεκίνησαν αλλά φαίνεται πως πολλά είναι τα θέματα που πρέπει να λυθούν μέχρι να εκκινήσει ουσιαστικά η διαδικασία σύνταξης των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2018.

Καταρχήν, σε πολλές περιοχές περιμένουμε τα αποτελέσματα του προγράμματος μείωσης νιτρικών βάσει των οποίων πολλοί παραγωγοί θα δεσμεύσουν ή όχι εκ νέου τα προς ένταξη αγροτεμάχια. Αυτό θα εξαρτηθεί από την έγκριση ή όχι της αίτησης τους. Εκτός της δέσμευσης των αγροτεμαχίων από την έγκριση ή όχι θα εξαρτηθεί και το καλλιεργητικό πλάνο των παραγωγών αυτών (φαίνεται πως λίγοι θα εγκριθούν: διαβάστε εδώ

Ταυτόχρονα έχει προκηρυχθεί το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας. Καλό είναι να δουν οι φίλοι κτηνοτρόφοι τις προϋποθέσεις και τα οφέλη που απορρέουν από το σχετικό πρόγραμμα και μετά να κάνουν τη δήλωση ΟΣΔΕ τους. (βιολογική κτηνοτροφία - διαβάστε εδώ)

Εκτός των άλλων, σε εξέλιξη είναι και τα σχέδια βελτίωσης βάσει των οποίων πολλές εκτάσεις μπορούν να δεσμευτούν για την εγκατάσταση μόνιμων φυτειών και λοιπές προϋποθέσεις μπορούν να συντελέσουν στη δήλωση ή όχι συγκεκριμένων αγροτεμαχίων.

Επίσης, εξελίξεις φαίνεται πως μπορεί να έχουμε με το περιβόητο ΑΤΑΚ και να γίνουν αλλαγές μέχρι και την οριστικοποίηση της ΕΑΕ 2018.

Τέλος, φέτος έγινε νέα προκήρυξη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενεργοποίηση νέων πυλών καταχώρησης ΟΣΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πύλες καταχώρησης θα αυξηθούν σημαντικά σε όλη την Ελλάδα και είναι σχεδόν σίγουρο πως οι τιμή για τη σύνταξη μιας δήλωσης ΟΣΔΕ (ΕΑΕ 2018) θα πέσει αρκετά λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού. 

Από τα παραπάνω φαίνεται πως καλό είναι οι φίλοι παραγωγοί να αναμένουν τις εξελίξεις πριν προχωρήσουν στη σύνταξη της δήλωσης ΟΣΔΕ. 

* όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Επικοινώνησε μέσω Facebook!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ είναι δείκτης οικονομικού μεγέθους μίας εκμετάλλευσης;

Για τα σχέδια βελτίωσης, τους επιλαχόντες και τα επιπλέον ποσά...

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;