Πρόγραμμα Μείωσης Νιτρικών... Ποιοι θα εγκριθούν;


Τις τελευταίες μέρες και εν όψει της νέας προκήρυξης οι Θεσσαλοί αγρότες συζητούν σε πηγαδάκια στα καφενεία, σε μελετητικά γραφεία, στα χωριά γενικότερα για το ποιοι τελικά θα μπουν στο πρόγραμμα. 

Είναι γνωστό πως ένα από τα βασικά κριτήρια έγκρισης μιας αίτησης είναι εάν αυτό βρίσκεται σε περιοχή Natura. Τονίζω πως αυτό αποτελεί κριτήριο βαθμολογίας και όχι επιλεξιμότητας. ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ. Δηλαδή μπορεί κάποιος να μην έχει τεμάχια σε περιοχές natura και να εγκριθεί. 

Δείτε τον παρακάτω πίνακα:


Από τον παραπάνω πίνακα και αν δεν αλλάξει τελικά κάτι μέχρι και την τελική προκήρυξη βλέπουμε πως το κριτήριο 1.1 μπορεί να δώσει μέχρι και 100 μόρια στον αιτούντα ενώ το κριτήριο 2.1 που σχετίζεται με τις περιοχές NATURA δίνει μέχρι 20 μόρια.

Εύκολα συμπεραίνει λοιπόν κανείς πως περισσότερη σημασία έχει αν τα αγροτεμάχια βρίσκονται σε υπόγεια υδατικά συστήματα με κακή ποιοτική κατάσταση κριτήριο 1.1. 

Για το κριτήριο 1.1 δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και θα φανεί καθαρά από τους χάρτες της εφαρμογής μέσω της οποίας θα αιτηθούν οι παραγωγοί την ένταξη τους.

Λίγη υπομονή ακόμα λοιπόν... 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Επικοινώνησε μέσω Facebook!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ είναι δείκτης οικονομικού μεγέθους μίας εκμετάλλευσης;

Για τα σχέδια βελτίωσης, τους επιλαχόντες και τα επιπλέον ποσά...

Ποια γεωργικά προϊόντα μπορεί να έχουν ζήτηση στην μετά κορονοϊό εποχή;