Προγράμματα και... "φρούδες" ελπίδες...


Πολλά μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά γράφουν διαρκώς ότι θα έχουμε προκηρύξεις το συντομότερο δυνατό (μέχρι την άνοιξη του 2015), Σχέδια βελτίωσης, Νέοι αγρότες, βιολογικά και άλλα πολλά.

Η αλήθεια είναι ότι δεχόμαστε πιέσεις από την κοινότητα για να κάνουμε προκηρύξεις και να βγουν στον "αέρα" όσο το δυνατόν περισσότερα προγράμματα γίνεται και όσο πιο σύντομα γίνεται για λόγους ρευστότητας και απορρόφησης κονδυλίων.

Το θέμα μας όμως δεν είναι οι πιέσεις αλλά πόσο έτοιμοι ήμαστε εμείς να τρέξουμε όλα αυτά τα προγράμματα. Με την νέα ΚΑΠ και το νέο ΠΑΑ έχουμε νέα μέτρα, νέες προϋποθέσεις, νέες προκηρύξεις. Κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με όλα αυτά, έτσι ώστε να συνταχθούν οι υπουργικές αποφάσεις.

Η εμπειρία των προηγούμενων περιόδων μας λέει πως ο πρώτος χρόνος συνήθως πάει... "στράφι"... Αν λάβουμε υπόψη και τις συνεχόμενες αλλαγές υπουργών, γραμματέων κλπ, καταλαβαίνουμε γιατί καθυστερούν όλες αυτές οι διαδικασίες.

Για την ιστορία αναφέρω ότι στο προηγούμενο ΠΑΑ (2007-2013), πέρασαν 2 χρόνια μέχρι την πρώτη προκήρυξη προγράμματος Νέων Αγροτών και 4-5 χρόνια για τα Σχέδια Βελτίωσης και τα φιλοπεριβαλλοντικά!!!

Φυσικά, σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει το ίδιο και για τα προγράμματα ΕΣΠΑ... τα οποία κινούνται σαφώς πιο γρήγορα σε σχέση με αυτά που υλοποιεί το Υπουργείο Γεωργίας.

Διαβάστε επίσης:

Επικοινώνησε μέσω Facebook!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μέτρο 6.3 (14.000€) - Παραδείγματα εκμεταλλεύσεων που μπορούν να ενταχθούν

Συζητούν αποχώρηση από το πρόγραμμα βιολογικής, ενώ με προβλήματα πληρώνεται και η απονιτροποίηση!

Φαίνεται πως δε θα μειωθούν έως τα 28€, τα δικαιώματα στην επόμενη ΚΑΠ. Από τι θα εξαρτηθεί η μείωση των δικαιωμάτων;

ΝΕΑ ΚΑΠ: Μειώνονται οι άμεσες ενισχύσεις άνω των 60,000€ - ανώτατο όριο στις 100,000€ ανά εκμετάλλευση

Νέα ΚΑΠ και ενημέρωση: Νέο αντικείμενο στην εταιρεία μας!