ΚΑΡΤΕΛΑΚΙΑ για το Σκληρό Σιτάρι ΤΕΛΟΣ!

Φέτος θα είναι η τελευταία χρόνια που πληρώνεται το ποιοτικό παρακράτημα τα 8-9 € ανά στρέμμα και αυτό γιατί οι επιδοτήσεις που έχουν να κάνουν με το άρθρο 68 από το 2015 και μετά δεν υφίστανται. 

Κοντά στο Πάσχα, λίγο πριν, λίγο μετά, θα πληρωθούν τα γνωστά «καρτελάκια» για τη χρονιά 2014, το γνωστό ποιοτικό παρακράτημα. 

Από φέτος, όσοι έσπειραν σιτάρι με πιστοποιημένο σπόρο, πληρώνοντας το γνωστό «καρτελάκι» θα έχουν να λαμβάνουν από 2 έως 4 ευρώ το στρέμμα την επόμενη χρονιά και τίποτα παραπάνω. Το ποσό αυτό είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση που αφορά το Σκληρό Σιτάρι και τίποτα παραπάνω. Για να ληφθεί αυτή η ενίσχυση θα απαιτείται μόνο το καρτελάκι, υπολογισμένο με 12 κιλά σπόρου σποράς και όχι η ολοκληρωμένη διαχείριση (AGRO) όπως γινόταν μέχρι σήμερα. 

Το θέμα είναι πλέον αν και κατά πόσο συμφέρει να σπέρνει κάποιος με πιστοποιημένο σπόρο, αφού τα έξοδα φαίνεται πως υπερκαλύπτουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα των σιτοπαραγωγών. 

Πάντως μέχρι και τις τελευταίες ενημερώσεις άνθρωποι του ΥΠΑΑΤ διεμήνυαν ότι θα προβλέψουν ποσό για να τρέξει η ολοκληρωμένη διαχείριση, τουλάχιστον για το σκληρό σιτάρι και να προστεθεί ένα επιπλέον ποσό στην καλλιέργεια αυτή. 

Προσωπική μου άποψη είναι πως μάλλον δε θα γίνει κάτι και αν γίνει πρέπει να γίνει το συντομότερο γιατί φαίνεται πως για άλλη μια φορά χάνονται πολλά χρήματα από τη «τσέπη» του παραγωγού. 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Μελετητής
Λάρισα, 2410551326
www.infoagro.gr
http://peroulakis.blogspot.gr

Επικοινώνησε μέσω Facebook!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ είναι δείκτης οικονομικού μεγέθους μίας εκμετάλλευσης;

Για τα σχέδια βελτίωσης, τους επιλαχόντες και τα επιπλέον ποσά...

Ποια γεωργικά προϊόντα μπορεί να έχουν ζήτηση στην μετά κορονοϊό εποχή;