Υπάρχουν καλλιέργειες με η χωρίς μέλλον;Πόσες φορές ακούμε καθημερινά για νέες ελπιδοφόρες καλλιέργειες που θα φέρουν πολλά κέρδη.

Κατά την άποψη μου για να έρθουν τα κέρδη δεν αρκεί να επιλέξεις μόνο τη σωστή καλλιέργεια. Εκτός των παραγόντων της φύσης που δε μπορούν να ελεγχθούν, η σωστή διαχείρισή της εκμετάλλευσης είναι ίσως ο σημαντικότερος συντελεστής για την επιτυχία.

Πολλοί θεωρούν πως πολλές καλλιέργειες έχουν κλείσει τον κύκλο τους και πως καλό θα ήταν να τις αποφεύγαμε. Τέτοιο παράδειγμα στη Θεσσαλία είναι το βαμβάκι. Αλήθεια ποιος μπορεί να πει ότι αυτό ισχύει όταν υπάρχουν αγρότες που έχουν εκμηχανίσει πλήρως τις εκμεταλλεύσεις τους και τις έχουν οργανώσει έτσι ώστε να ελαχιστοποιούν το κόστος παραγωγής;

Από την άλλη απορρίπτουμε συνεχώς νέες καλλιέργειες όπως ιπποφαές, godji και άλλα. Η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχουν "αγορές" για τέτοια προϊόντα ακόμα ή τουλάχιστον στον επιθυμητό βαθμό, άλλωστε αν υπήρχαν αυτές οι αγορές δε θα θεωρούνταν "νέα - καινοτόμα"... Αν κάποιος όμως έχει βρει αυτήν την αγορά,  εντός ή εκτός Ελλάδος; Τότε όλα αλλάζουν και μια τέτοια καλλιέργεια έχει την ευκαιρία να θεωρηθεί ελπιδοφόρα.

Από την παραπάνω μικρή ανάλυση μπορεί κανείς να καταλάβει ότι δε μπορούμε εύκολα να γενικεύουμε καταστάσεις που αφορούν τη γεωργία και τα γεωργικά προϊόντα. Η κάθε περίπτωση είναι ειδική και χρήζει ξεχωριστής προσοχής και ανάλυσης. Καλό είναι να μην απορρίπτουμε ή αποδεχόμαστε καταστάσεις χωρίς πρώτα να το ψάξουμε. Άλλωστε όπως λέει και ο λαός μας, όποιος ψάχνει - ρωτάει ... μαθαίνει...


Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Μελετητής
Λάρισα, 2410551326
www.infoagro.gr
http://peroulakis.blogspot.gr
Επικοινώνησε μέσω Facebook!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ είναι δείκτης οικονομικού μεγέθους μίας εκμετάλλευσης;

Για τα σχέδια βελτίωσης, τους επιλαχόντες και τα επιπλέον ποσά...

Ποια γεωργικά προϊόντα μπορεί να έχουν ζήτηση στην μετά κορονοϊό εποχή;