Πληρωμές βιολογικής γεωργίας: Πολύ φασαρία για το τίποτα?


Τις τελευταίες μέρες φημολογείται και γράφεται σε πολλά μέσα πως οι πληρωμές για το υπόλοιπο 30% των δικαιούχων βιολογικής γεωργίας θα καθυστερήσουν και από 20 Ιουλίου θα πάνε 31 Ιουλίου.


Η αλήθεια είναι πως και μια μέρα καθυστερήσεων μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη ρευστότητα των παραγωγών. Παρόλα αυτά οι 10 ή 15 μέρες ή ακόμα και ο ένας μήνας δε λέει κάτι τελικά. Όταν μάλιστα έχει πληρωθεί το 70% του ποσού για το 2017! 

Δε ξέρω που αποσκοπεί αυτός ο θόρυβος, αλλά αξίζει να αναλογισθεί κανείς πως κινούνταν οι πληρωμές στην προηγούμενη προκήρυξη, όταν για να πληρωθεί το κάθε έτος περνούσαν ένα και δύο έτη. 

Η ταχύτητα αυτή πληρωμών στα υφιστάμενα προγράμματα μπορεί να οφείλεται στον εξαιρετικά απλοποιημένο σχεδιασμό αυτών (με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό, βλέπε βιολογική κτηνοτροφία, πρόγραμμα μείωσης νιτρικών, κλπ), αλλά δε παύει να υφίσταται και θα συνεχίσει να υφίσταται σε οποιοδήποτε πρόγραμμα φιλοπεριβαλλοντικό και μη βγαίνει από εδώ και στο εξής! 

Η χώρα μας έχει δεσμευτεί για αυτή την ταχύτητα πληρωμών (μάλλον) και αν δε συμβαίνουν τόσο γρήγορα αυτές, οι κυρώσεις θα είναι σημαντικές, εξού και η απλοποίηση - ισοπέδωση όλων ... 

* όσοι θέλετε να λαμβάνετε τα σημαντικότερα άρθρα μας με email πατήστε εδώ

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Επικοινώνησε μέσω Facebook!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρόταση έγκρισης όλων των επιλαχόντων στα σχέδια βελτίωσης

Γιατί θα υλοποιηθούν λιγότερα σχέδια βελτίωσης σε σχέση με τη προηγούμενη προκήρυξη;

Για τα σχέδια βελτίωσης, τους επιλαχόντες και τα επιπλέον ποσά...