Αγρότισσα – Γυναίκα…


Όλο και περισσότερες γυναίκες δραστηριοποιούνται στις μέρες μας στη γεωργία και κτηνοτροφία και μάλιστα με πολλές επιτυχίες.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια το αγροτικό επάγγελμα ήταν ως επί το πλείστων «αντρικό», με τη γυναίκα να παίζει κυρίως βοηθητικό ρόλο.

Σήμερα, βλέπουμε γυναίκες αρχηγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Σημαντικός παράγοντας που βοήθησε την είσοδο πολλών γυναικών στη γεωργία είναι η τεχνολογία. Η βελτίωση των γεωργικών μηχανημάτων και οι συνεχόμενες τεχνολογικές εξελίξεις, έκαναν απαιτητή λιγότερη χειρωνακτική εργασία αλλά περισσότερη πνευματική εργασία.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο πολλών γυναικών στο αγροτικό επάγγελμα. 

Τα κοινοτικά προγράμματα έφεραν επίσης πολλές γυναίκες στη γεωργία. Οι περισσότερες από αυτές βέβαια, ήταν μόνο στα…. «χαρτιά» αγρότισσες, μόνο και μόνο για να μπει η επιδότηση στην οικογένεια. Παρόλα αυτά δεν είναι και λίγες αυτές που συνέχισαν ως αρχηγοί των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων και τις έκαναν βιώσιμες, παρά τις δυσκολίες των καιρών.

Στις μέρες μας οι άντρες υπερτερούν αριθμητικά αλλά η διαφορά αυτή μειώνεται συνεχώς. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, κλπ) εμφανίζονται διαρκώς κυρίες να φωτογραφίζονται εν ώρα εργασίας (στα χωράφια ή και με τα ζώα τους). 

Η κρίση έφερε στο προσκήνιο το αγροτικό επάγγελμα και οι οικονομικές απαιτήσεις των καιρών μας, καταρρίπτουν πολλά ταμπού! Παλιότερα η γυναίκα αγρότισσα θεωρούνταν κατώτερη «κοινωνικά» σε σχέση με αυτές των αστικών κέντρων. Σήμερα, όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο, θέτει εαυτόν εκτός τόπου και χρόνου αυτομάτως. Οι σημερινές νέες αγρότισσες και προσεγμένες κυρίες είναι και καταρτισμένες και πολλές φορές και πολύ πιο δυναμικές από εμάς τους άνδρες… 

Διαβάστε επίσης:


Επικοινώνησε μέσω Facebook!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι γίνεται με αξιολογήσεις των σχεδίων βελτίωσης, εγκρίσεις και πληρωμές τους;

Νέοι Αγρότες (κτηνοτρόφοι) : Χωρίς την άδεια εγκατάστασης στην ολοκλήρωση, επιστρέφονται τα χρήματα

Νέοι Αγρότες στα σεμινάρια – Σχέδια βελτίωσης στην αναμονή

Για πρώτη φορά άνθισαν δύο φύλλα βαμβακιού στην άλλη πλευρά της Σελήνης!

Σεμινάριο: ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ – Πώς θα νομιμοποιήσετε τη διαδικασία παραγωγής προϊόντων στο “χώρο” σας;

Γιατί επιστρέφουν χρήματα οι Νέοι Αγρότες;