4,7 Δις για το νέο ΠΑΑ... ε και;


Τα χρήματα που έρχονται για το νέο ΠΑΑ φαίνονται πως είναι αρκετά, αφού αγγίζουν το ποσό των 4,7 δις €. Πραγματικά είναι αρκετά και η αξιοποίηση αυτών θα βοηθούσε την γεωργική παραγωγή και επιχειρηματικότητα αρκετά.

Το πρόβλημα στη χώρα μας όμως είναι η απορρόφηση των χρημάτων αυτών και γενικότερα των κοινοτικών ενισχύσεων. Όλα έρχονται καθυστερημένα. Φαίνεται πως υπάρχει τεράστιο διαχειριστικό πρόβλημα και είναι αδύνατη η πλήρης απορρόφηση και αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων. 

Αρκεί μόνο να δει κανείς όλα τα ανοιχτά προγράμματα του ΠΑΑ που τρέχουν αυτόν το καιρό. Σε όλα, πλην του προγράμματος νέων αγροτών, παρατηρούνται καθυστερήσεις πληρωμών. Ενδεικτικά αναφέρω το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, βιολογικής κτηνοτροφίας, μείωσης νιτρικών, ολοκληρωμένης διαχείρισης ζαχαροτεύτλων, σχέδια βελτίωσης, κλπ. Στα περισσότερα από αυτά έχουμε τεράστιες καθυστερήσεις πληρωμών και για αυτό μόνο οι παραγωγοί δεν ευθύνονται. 

Επομένως μπορεί να έρχονται χρήματα... εμείς δεν τα απορροφούμε... και πολλά από αυτά μένουν αναξιοποίητα και επιστρέφουν στην πηγή τους. 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Μελετητής
Λάρισα, 6942692048 - 2410551326
www.infoagro.gr
http://peroulakis.blogspot.gr

Επικοινώνησε μέσω Facebook!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι γίνεται με αξιολογήσεις των σχεδίων βελτίωσης, εγκρίσεις και πληρωμές τους;

Νέοι Αγρότες (κτηνοτρόφοι) : Χωρίς την άδεια εγκατάστασης στην ολοκλήρωση, επιστρέφονται τα χρήματα

Νέοι Αγρότες στα σεμινάρια – Σχέδια βελτίωσης στην αναμονή

Για πρώτη φορά άνθισαν δύο φύλλα βαμβακιού στην άλλη πλευρά της Σελήνης!

Σεμινάριο: ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ – Πώς θα νομιμοποιήσετε τη διαδικασία παραγωγής προϊόντων στο “χώρο” σας;

Γιατί επιστρέφουν χρήματα οι Νέοι Αγρότες;